sport
0

U gradskom parku Betanija održana međunarodna brdsko-biciklistička utrka

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U organizaciji Kluba brdskog biciklizma “Puls” i Općine Centar, u gradskom parku Betanija u nedjelju, 4. oktobra 2015. godine održana je međunarodna UCI brdsko-biciklistička utrka "Salcano MTB Cup Sarajevo 2015.“ u kojoj je učestvovalo gotovo stotinu takmičara iz sedam zemalja (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Grčka, Srbija, Crna Gora, Engleska i Rusija). Takmičari su vozili više krugova na stazi dužine 2,7 kilometra.

Biciklističku utrku je, u ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, zvanično otvorio savjetnik Mustafa Resić, naglasivši da se ovakva sportska manifestacija po prvi put održava u centru Sarajeva.

"Ova međunarodna brdsko-biciklistička utrka značajno doprinosi razvoju jednog od najljepših sportova, na što smo posebno ponosni. Ovo je prvi put da se u samom centru grada, u parku kojeg je izgradila i uredila Općina Centar, održava brdsko-biciklistička utrka. Općina Centar ima interes da podržava ovakve manifestacije zbog želje da se u gradu smanji broj automobila, a poveća broj biciklista, kao što je to u vodećim zapadnoevropskim zemljama", istakao je Resić.

Učesnici utrke "Salcano MTB Cup Sarajevo 2015.“ takmičili su se u više kategorija: hobby, juniori, kadeti, masters, men i women elite kategorija. U ženskoj elite konkurenciji najbolje plasirana je bila Jovana Crnogorac iz Srbije, druga je bila naša Lejla Tanović, dok je treće mjesto osvojila također takmičarka iz BiH Alma Alijagić. U muškoj konkurenciji elite kategorije najbolji je bio Filip Turk iz Hrvatske, drugoplasirani je Aleksandar Roman iz Srbije, a treći Demir Mulić iz Crne Gore.

Crnogorac ja kazala da je utrka dobro organizovana, da je staza odlična te da nije znala da u centru nekog grada postoje ovakvi savršeni uslovi za bavljenje brdskim biciklizmom.

Nakon završene utrke Lejla Tanović, naša najbolje plasirana biciklistkinja na svjetskoj rang listi, nije krila zadovoljstvo ostvarenim plasmanom i osvojenim bodovima.

"Vjerujem da ću sa osvojenim današnjim bodovima ući u prvih 80 na svijetu i ovo za mene predstavlja dobar završetak sezone. Drago mi je da sam završila utrku u istom krugu sa Jovanom Crnogorac koja je 21. biciklistkinja svijeta. Vjerujem da ćemo sljedeće godine imati više takmičara i kategorija", izjavila je Tanović.

Na kraju takmičenja predstavnici Biciklističkog saveza BiH i organizatori uručili su najboljima medalje i prigodne novčane nagrade i poklone.