Olimpijska disciplina
11

U Goraždu se danas i sutra održava državno prvenstvo BiH u kajaku na divljim vodama

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Kajakaški klub "Buk" Goražde ovog vikenda domaćin je državnog otvorenog prvenstva Bosne i Hercegovine u kajaku na divljim vodama u disciplinama slalom, sprint i spust – klasik koje je danas svečano otvoreno.

Brojnim gostima koji su stigli u Goražde na državno prvenstvo, a riječ je o klubovima iz BiH, Sjeverne Makedonije kao i brojnih gradova iz Srbije, Čačka, Kraljeva, Bajine Bašte, dobrodošlicu je poželio Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Kajakaški savez BIH povjerio je organizaciju ovog događaja goraždanskim kajakašima koji su se u proteklom periodu vrijedno spremali za doček brojnih gostiju i organizaciju ovog atraktivnog takmičenja, a nekoliko dana ranije postavljene su i staze na lokaciji gradskih bukova u Omladinskoj ulici.

Prvog dana prvenstva učesnici su se takmičili u disciplinama slalom, dok je za sutra planirano takmičenje u disciplini spust u dva dijela – spust klasik i sprint.

"Sutra startamo od devet sati. Takmičenja su cjelodnevna jer imamo i pojedinačne i ekipne vožnje, a sve će biti krunisano proglašenjem najuspješnijih i dodjelom pehara i medalja u nedjelju popodne. Pozivam sve naše građane da podrže učesnike i goste jer ovaj događaj vraćamo u naš grad nakon niza godina i nastojat ćemo da održimo kontinuitet u organizovanju ovakvih manifestacija, ali i animiramo druge klubove u BiH kako bi i oni u svojim gradovima održali slične manifestacije", poručio je Sanin Herenda, iz KK "Buk" Goražde

Među učesnicima državnog prvenstva u kajaku je i AKK "Duga" Zavidovići čiji predsjednik Suad Slipić ističe kako ga posebno raduje činjenica da se disciplina slalom nakon sedam godina pauze, vraća u program državnih prvenstava.

"To je inače olimpijska disciplina što za našu djecu koja vrijedno rade i treniraju pruža novu dimenziju, da budu novi kandidati za jednu atraktivnu disciplinu punu adrenalina, pogotovo ovdje na prelijepoj rijeci Drini na kojoj se ima gdje trenirati jer disciplina slalom traži malo valova. Naša djeca u Zavidovićima nemaju uslove za rad u ovoj discipline, iako smo grad na tri rijeke čiji je vodostaj nizak zbog suše. Zbog toga smo se odlučili da dođemo tri dana ranije i na ovoj prelijepoj rijeci, uz gostoprimstvo naših prijatelja iz kluba "Buk" smo odradili pripreme. Na državnom prvenstvu ćemo koliko možemo svoj doprinos ovoj velikoj sportskoj manifestaciji uGoraždu", kazao je Slipić.