Road to EYOF
16

U februaru i martu mnoštvo testnih takmičenja za EYOF 2019. godine

Klix.ba
Mjeseci februar i mart biće obilježeni testnim takmičenjima u sklopu kampanje "Road to EYOF 2019".

Testna takmičenja se održavaju u cilju testiranja svih sektora potrebnih za organizaciju takmičenja na EYOF-u 2019. Na osnovu ovih testnih takmičenja, organizatori Evropskog omladinskog olimpijskog festivala će imati tačan uvid u sve nedostatke, te će iste otkloniti kako bi Festival 2019. godine bio uspješan.

Prvo testno takmičenje održano je na Jahorini, 20. i 21.01., gdje su testirani slalom i veleslalom za dječake i djevojčice.

Naredna testna takmičenja će se odvijati u dva bloka, a planirano je organizovati dva mini EYOF-a. Već ovog vikenda kreće prvi mini EYOF, gdje će u četiri dana biti održana tri takmičenja, od 17. do 19. februara.

Planirano je još jednom testno takmičenje u alpskom skijanju na Bjelašnici, jedanaesti po redu "Kup Srebrena Lisica", a također na Bjelašnici održat će se "Europa kup" u snowboardu, 17. i 18. februara.

Treba naglasiti da se na Bjelašnici ovaj vikend, pored spomenutih takmičenja u sklopu "Road to EYOF 2019", održava i FIS Kup "Djeca za mir u svijetu", 16. i 17. februara, tako da je za ljubitelje zimskih sportova ovo savršena prilika da svoj vikend provedu na olimpijskoj ljepotici. Uporedo sa dešavanjima na Bjelašnici, svi ljubitelji brzog klizanja će u Zetri moći pratiti Alpe Adria Trophy Sarajevo Open 2018, 17. i 18. febraura.

Nakon par dana predaha, nastavljamo sa drugim blokom testnih takmičenja, odnosno drugim mini EYOF-om. Početak marta je rezervisan za nordijsko skijanje.

Na Velikom polju na Igmanu održat će se testno takmičenje u skijaškom trčanju, 28. februara. i 1. marta, a zaljubljenici biatlona moći će uživati u testnom takmičenju na Dvorištima, Pale, 3. i 4. marta. Od 1. do 4. marta u Zetri održat će se još jedno takmičenja za ljubitelje klizačkih sportova, ovaj put iz umjetničkog klizanja.

Organizatori su pozvali sve građane Sarajeva i Istočnog Sarajeva da im se pridruže i na bilo koji način uveličaju ove mini EYOF-e.

"Dođite da se zajedno zabavimo na obližnjim planinama i dvoranama uz šolju toplog čaja, i tako vratimo olimpijski duh u naše gradove", poručili su organizatori.