{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U četiri bh. grada Olimpijada za sportiste s posebnim potrebama

N
24.4.2004. u 23:23
0
0
U četiri bh. grada Olimpijada za sportiste s posebnim potrebama
0
U četiri bh. grada Olimpijada za sportiste s posebnim potrebama
Specijalna olimpijada BiH organizirala je "Igre prijateljstva jugoistočne Evrope" koje će se u iduća četiri dana istodobno održavati u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.
Predsjednik Organizacijskog odbora "Specijalne olimpijade", utemeljene prije četiri godine na inicijativu Međunarodne specijalne olimpijade, i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić kazao je da su procjene da u BiH živi oko 20.000 osoba s mentalnom retardacijom, te da pokret ima namjeru uvjeriti mlade ljude s posebnim potrebama, kroz sportski trening i takmičenje da su korisni za društvo te da dobiju satisfakciju u fizičkom, umnom, ali i društvenom smislu.

"Ove igre su prilika da mladi ljudi pokažu svima oko sebe koliko su ravnopravni i koliko mogu uz jedan ispravan rad kompletnog društva i postati punopravni članovi društva", kazao je Terzić na današnjoj konferenciji za novinare priređenoj povodom otvaranja Olimpijade.


Predsjednik četrdeset četiri godine starog Međunarodnog odbora Specijalne olimpijade Timothy Kenedi Schriver kazao je da taj odbor danas okuplja takmičare iz oko 150 zemalja sa svih kontinenata. Njen utemeljitelj je bila Fondacija Joseph P. Kennedy radi dobrobiti građana s mentalnom retardacijom, a važnost ovog projekta priznao je i Međunarodni olimpijski odbor 1988. od kada koristi naziv Olimpijada.

"Ove igre predstavljaju i poruku pomirenja i prihvaćanje različitosti. Prošle godine imali smo specijalne igre u Irskoj gdje je vijekovima bilo tenzija. Nakon završenih igara premijer je kazao da ni jedan događaj nije imao toliko utjecaja na ujedinjenje kao Olimpijada", naglasio je Schriver koji je u Sarajevo doputovao sa svojom majkom Eunice Kennedy Schriver, sestrom poginulog američkom predsjednika Kenedyja, utemeljitelja Olimpijade.

Inače, na igrama sudjeluje oko 500 sportista, osoba s posebnim potrebama iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Mađarske, Bugarske, Makedonije, Albanije, Grčke, Turske, Rumunije, Irske, Austrije i Njemačke. Takmitčit će se u četiri sportske discipline – nogometu, plivanju, stolnom tenisu i atletici.

"Plamen nade" sutra navečer će prilikom otvaranja upaliti Nihad Bukalo, a nazočnima će se obratiti Timothy Schriver, te Adnan Terzić koji će proglasiti igre otvorenim.

Sudionici će otputovati u spomenute bh. gradove gdje će se održati natjecanja, a u utorak, do kada traju natjecanja, bit će proglašeni pobjednici, te dodijeljene medalje svim sudionicima u skladu s pravilima Međunarodnog odbora Specijalne olimpijade.

Inače, osnovni strateški zadaci SO-a BIH su animiranje cjelokupne društvene zajednice na socijalnim i poboljšanju zdravstvenog stanja te populacije i njihovih porodica kroz sportske aktivnosti, edukacija trenera, sudaca i volontera za rad s ljudima sa specijalnim potrebama, prelazak na samoodrživo financiranje, organiziranje sustava takmičenja, te organizacija igara jugoistočne Europe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: