Zahtjevan podvig
229

Tuzlak Mladen Nedić je prvi trostruki Ironman u BiH

Piše: A. K.
Mladen Nedić
Privatni album Mladena Nedića
Mladen Nedić iz Tuzle jedini je građanin Bosne i Hercegovine koji od jučer ponosno nosi titulu trostrukog Ironmana.

Čelični Bosanac, kako ga mnogi zovu, na izuzetno zahtjevnom trostrukom triatlonu u Njemačkoj je za 50 sati, 36 minuta i 33 sekunde uspio plivajući, trčeći i vozeći bicikl preći 677,8 kilometara.

Nedić je učestvovao na Svjetskom prvenstvu u Lensahnu gdje je u okviru trostrukog triatlona isplivao dionicu od 11.400 metara, vozio bicikl 540 kilometara i trčao trostruki maraton dužine od 126,4 kilometara.

Za sve ovo mu je trebalo sedam i po sati manje u odnosu na planirano vrijeme.

U disciplini koja je na granici ljudske izdržljivosti, Tuzlak se plasirao na 23. mjesto u svijetu, od ukupno njih 44 u muškoj konkurenciji.

"Veoma sam zadovoljan jer sam uspio završiti trku u boljem vremenu od očekivanog. Uz pomoć ličnog tima sam uspio postići rezultat za nešto više od 50 sati, s tim što sam između četiri i pet sati proveo u spavanju, jer nisam želio dovesti u pitanje sam završetak trke. Generalno, uslovi su bili strahovito teški zbog jakog vjetra i izuzetno visokih temperatura zraka koje su bile više od 30 stepeni Celzija", kazao je Nedić u razgovoru za Klix.ba.

Osim izuzetno teških uslova, Nedića je imao i drugih problema, ali to ga nije spriječilo da ostvari svoj cilj, odnosno postane prvi građanin BiH s titulom trostrukog Ironmana.

"Bio sam nesmotren prilikom ulaska u bazen, okliznuo sam se i udario stražnjicom od ivicu bazena. Posljedicu sam osjetio kasnije u dijelu trke u biciklističkom segmentu. Ali, uz pomoć mog tima uspio sam prevazići sve probleme i uspješno okončati trku", ističe Nedić koji riječima ne može opisati osjećaj prilikom prolaska kroz cilj.

Posebnu emotivnu težinu u ovoj priči nosi i spoznaja da je Nedić spomenutu Ironman trku završio i za tuzlanske mališane.

Kao što je poznato, Nedić je u saradnji s Fondacijom tuzlanske zajednice pokrenuo projekt obnove dječijeg igrališta u naselju Sjenjak u Tuzli, na način da su svi zainteresirani pojedinci i institucije mogli otkupiti njegove preplivane, istrčane ili kilometre pređene biciklom.

Cijena jednog kilometra je 50 konvertibilnih maraka, a Nedić nam kaže da se dosad prikupio iznos od 15.000 KM.

"Nadam se da ćemo moći uraditi pojedine dijelove igrališta i tako obradovati naše mališane", nastavlja Nedić.

Cjelokupna bh. sportska zajednica izuzetno pozitivno gleda na Nedićev uspjeh, što se može vidjeti i po brojnim komentarima na društvenim mrežama.

"Izuzetno mi je drago zbog toga i smatram da će neki novi klinci pomjeriti moje ljestvice, odnosno postaviti bolja vremena i otići dalje nego ja. Imaju praktičan primjer i mogu ga iskoristiti. Ovom prilikom se zahvaljujem svim partnerima projekta, timu za podršku i porodici", kazao nam je Nedić.

Nove izazove Nedić ispred sebe još uvijek nije postavio, a trenutno razmišlja o dužoj pauzi jer mu je potreban odmor. O budućim trkama će, na kraju nam kaže, razmišljati nekada kasnije.