sport
362

Tuzla: Amel Tuka učestvovao u revijalnoj trci na Specijalnoj olimpijadi

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prvenstvo Specijalne olimpijade u atletici za osobe sa posebnim potrebama koje se održava danas na stadionu Tušanj u Tuzli svojim prisustvom uveličao je najuspješniji bosanskohercegovački atletičar današnjice Amel Tuka. On je sa učesnicima trčao revijalnu trku, na kojoj ga je pobijedio učesnik Saša Šunjka.

“Bio je dobar osjećaj trčati s Amelom Tukom”, kazao je Saša Šunjka.

Tuka je izjavio kako mu je iznimno drago što je mogao doprinijeti današnjem prvenstvu.

“Moram priznati da, čim sam dobio poziv od kolega da prisustvujem ovoj manifestaciji, bilo mi je zadovoljstvo i velika čast da uveličam današnju manifestaciju. Ovoj djeci treba pružiti podršku u potpunosti, jer su je oni zaslužili”. rekao je Amel Tuka.

Naglašava da se osjeća sretnim, jer su na stadionu Tušanj zabilježeni I njegovi prvi koraci kada je počinjao trenirati, te da se 2008. godine još kao srednjoškolac u ime AK Zenica prvi put zvanično takmičio na Tušnju.

Tuka je ocijenio da stanje u sportu nije sjajno kada je podrška države u pitanju, te dodao:

“Nadam se da ćemo mi građani koji smo u mogućnosti da pružimo podršku ovoj djeci to i činiti, a također se nadam da će i država kad tad poboljšati svoje stanje", rekao je Tuka.

Kaže da je prezadovoljan postignutim rezultatima, za koje tvrdi da ih nije očekivao.

Istakao je da je prezadovoljan svojom cjelokupnom proteklom sezonom, Briselom i finalnom trkom, naglasivši da mu postignuti rezultati dodaju još odgovornosti, tako da sada mora još više da radi.

"Od mene se ubuduće očekuju pobjede", rekao je on, te najavio da za njega slijedi odmor od mjesec dana, nakon čega će se pripremati za olimpijske igre i svjetsko prvenstvo.

Poručio je mladima da razmišljaju pozitivno, vjeruju u svoje snove, da nikad ne odustaju i da urede svoj život.

"Došlo je vrijeme da ne gledamo kako drugi osvajaju medalje, već da i mi budemo na tim listama", naglasio je Tuka.

Kada Delić Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, istakla je da je ovo jedna od njihovih redovnih aktivnosti.

"Poseban je dan jer imamo specijalnog promotora Amela Tuku, koji je pokazao svoju veličinu sportiste. Danas imamo priliku pozdraviti i osvajače medalja na Ljetnim olimpijskim igrama u Los Angelesu. Ovo je pokazatelj da osobe sa invaliditetom zaslužuju da se njihovi rezultati vrednuju", izjavila je ona.

Ocijenila je da je atletika danas jedna od najprepoznatljivijih sportskih disciplina.

Izrazila je nezadovoljstvo podrškom osobama sa invaliditetom, jer kako kaže:

”Tretiraju nas kao osobe drugog reda, pa i naše sportske rezultate drugog i trećeg nivoa”, te poručila da ova djeca moraju imati veću podršku imajući u vidu u kojim uvjetima osobe sa invaliditetom treniraju.

Andrija Radoš, iz Prozor Rame, koji je nastupao danas za klub Duga, novi Travnik istakao je da već pet godina uzima učešće na sličnim takmičenjima.

“Do sada sam osvajao zlatne medalje u trčanju na 100 i 200 metara, imam preko 20 osvojenih medalja”, istakao je.

Izrazio je zadovoljstvo današnjim takmičenjem, kao i druženjem s ostalim učesnicima, a za njega je posebno važno što je danas na Tušnju s njima i uspješni atletičar Amel Tuka.

Na prvenstvu je učešće uzelo preko 220 takmičara iz 21 kluba osoba sa posebnim potrebama koji su došli iz 15 bh. gradova, kao i jedna ekipa iz Slovenije. Sudilo je 40 atletskih sudija, a takmičili su se u disciplinama: trčanje, bacanje loptice, skok u dalj i bacanje kugle.