sport
0

Turnir sjećanja na karatistu Salku Ćurića

Sarajevo-x.com
Osmi međunarodni memorijalni turnir u karateu "Salko Ćurić" održat će se u subotu 26. maja u Sarajevu. Memorijal pod nazivom Sarajevo Open 2007 održava se u znak sjećanja na pionira karate sporta u Bosni i Hercegovini, prvog trenera, takmičara i reprezentativca Salku Ćurića, koji je početkom agresije dao život u odbrani grada i države.

U dugogodišnjoj sportskoj karijeri Ćurić je bio višestruki prvak bivše SFRJ, a kao standardni reprezentativac učestvovao je na šest evropskih i dva svjetska prvenstva. Najveće uspjehe postigao je na EP-u 1971. godine u Londonu, kad je osvojio srebrenu medalju, te dvije bronze 1969. godine, također u Londonu, a godinu dana kasnije u Hamburgu.

Na memorijalu pored takmičara iz Bosne i Hercegovine će učestvovati takmičari iz Makedonije, Slovenije, Vojvodine i Crne Gore.

U prijepodnevnim satima ove godine po prvi put sa početkom u 10 sati u subotu 26.maja, biti će organizovan turnir za najmlađe od 7-12 godina u katama.

Poslije podne seniori će nastupiti u apsolutnoj kategoriji, i seniorke će se takmičiti u katama. Pobjednicima turnira pripast će pehari i novčane nagrade iz ukupnog nagradnog fonda od €3,500.

Turnir će se održati u dvorani KSC Skenderija u tehničkoj organizaciji Karate kluba “Salih Salko Ćurić”. Svečano otvaranje memorijala na programu je u 18,30 sati, nakon čega će uslijediti finalne borbe i takmičenje u katama.