Devete po redu
37

Turneja radosti Sportskih igara mladih nastavljena takmičenjima u Sarajevu i Travniku

K. H.
U Sarajevu su, u sklopu "Novogradskih dana 2019", održane 9. BH Telecom Sportske igre mladih te je i glavni grad Bosne i Hercegovine dobio predstavnike za Veliko finalno takmičenje Igara.

Pobjednici takmičenja u Sarajevu odmjeriti će snage sa pobjednicima ovogodišnjih Igara iz drugih 37 bh. gradova te se boriti za titulu najboljih u državi. Djevojčice i dječaci su se takmičili u nogometu, odbojci, rukometu, odbojci na pijesku, šahu, tenisu i stonom tenisu.

Specijalni partner Igara je i ove godine Olimpijski komitet BiH koji kroz Igre promoviše olimpijske vrijednosti te zajedno sa mališanima uče načelima olimpizma ali i sporta. U saradnji sa Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine, te uz finansijsku podršku USAID-a, Igre širom BiH promoviraju projekat "Fer igra za fer djetinjstvo", a fer plej su na terenima pokazali i učesnici takmičenja u Sarajevu.

Igre u glavnom gradu Bosne i Hercegovine su otvorene Podravka Cup-om, rukometnim takmičenjima za kategoriju 2004. godište i mlađi, a u finalnoj utakmici igrali su RK Respect i RK Vogošća. U konačnici, plasman na Veliko finale Igara ostvarili su dječaci iz RK Vogošća.

Posebno zanimljivi su bili odbojkaški mečevi, a ekipe OA Smeč, u ženskoj konkurenciji i OK Smeč u muškoj konkurenciji ostvarile su pobjede te plasman na finalno takmičenje.

"Pobijedile smo danas na Plazma Cup-u u odbojci i radujemo se finalnom takmičenju. Nadamo se dobrom uspjehu i druženju sa ostalim ekipama iz BiH", istakla je Nora Maslo, kapiten ekipe OA Smeč iz Sarajeva.

Toyota Cup u tenisu održan je u sportsko-rekreativnom centru Safet Zajko, a u finalnom meču igrali su Bakir Skrijelja i Amar Silajdžić. Rezultatom 9:4, Amar je uspio savladati svog protivnika te upisati se kao finalista Igara i predstavnik Grada Sarajeva u ovom sportu.

Posebno zanimljivi, za sve prisutne, bili su nogometni mečevi u starijoj kategoriji, 2004. godište i mlađi u okviru Coca-Cola Cup-a koji je u Sarajevu okupio 590 fudbalera. Kao najbolji ovaj put, pokazali su se dječaci iz ekipe Samba FK Novi grad koji su u finalnom meču savladali ekipu FK Šampioni.

"Prezadovoljni smo plasmanom i nadamo se dobrom uspjehu i na finalnom takmičenju Igara", istakao je Ajdin Hodžić, kapiten ekipe Samba FK Novi grad.

Pored pomenutih ekipa, pobjede u Sarajevu su slavile Ana Bozalo i Jovana Lemez kao pobjednice Vakufska banka Cup-a u odbojci na pijesku, šahisti Nađa Hadžiabdić, Nasir Radača i Daris Kulić kao i ekipa Zverine u košarkaških mečevima. Među mlađim nogometašima u okviru Poli Cup-a, pobjedu je ovaj put odnijela ekipa Kare.

Igre su u prethodnom periodu održane i u Travniku, a pobjedničke ekipe iz ovog grada su As Donji Vakuf u odbojci, NK Novi Travnik u nogometu, KK Basket time i No name u košarci.

"Osvojile smo Kinder+Sport Cup u Travniku i jedva čekamo finalno takmičenje u Sarajevu. Nadamo se odličnom druženju i super zabavi", kazala je Naila Beganović, kapiten ekipe No name iz Travnika.

Veliko finalno takmičenje Igara održat će se u Sarajevu u periodu od 2.8.-7.8., a naredni gradovi domaćini Igara su Bihać, Bugojno i Zenica. Svi zainteresovani, svoje učešće mogu prijaviti na www.igremladih.ba.