Napadači PSG-a
9

Trio fantastiko: Cavani, Neymar i Mbappe strah i trepet za protivničke odbrane

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tri fantastiko, ne postoji drugi način na koji bi se opisale uvodne utakmice u kojima su napadači PSG-a zaigrali zajedno, a pored sjajnih rezultata koje njihov tim pruža, statistika ovog trojca u rangu je s onom koju već godinama imaju ofanzivci Barcelone i Real Madrida.

Od kada su Neymar i Kylian Mbappe stigli u PSG, klub iz prijestolnice Francuske počeo je pet utakmica s njima dvojicom u startnoj postavi, a zajedno s njima u napadu je igrao i Edinson Cavani. Koliko su zapravo dobri, najbolje govori pojedinačna statistika svakog od njih.

Od napuštanja Barcelone i prelaska u PSG u transferu vrijednom 222 miliona eura, Neymar na svom kontu ima osam postignutih pogotka uz sedam upisanih asistencija. Brazilac je dobio jednu sasvim novu ulogu u timu, a na poziciji "desetke" već sada je istakao da bi već sljedeće godine mogao ponijeti epitet najboljeg igrača na svijetu.

Kylian Mbappe, mladi napadač koji je prošle sezone oduševio sve igrajući s Monacom, u dosadašnjim izdanjima PSG-u je pomogao s tri postignuta pogotka kojima je dodao isto toliko asistencija u svim takmičenjima, dok je možda i najviše profitirao Edinson Cavani koji već sada na svom kontu ima 11 postignutih golova i dvije asistencije.

Uz sve to, ekipa PSG-a u dosadašnjih osam odigranih utakmica u Ligue 1 postigla je 27 pogodaka, dok je u Ligi prvaka u dvije utakmice postigla osam pogodaka. Vrijedi istaći da su za to vrijeme kapitulirali samo pet puta.