Tri discipline
29

Triatlon kup na Boračkom jezeru zakazan za 26. august, učestvuje više od 200 takmičara

N. K.
Dvadeseti Međunarodni sprint triatlon Kup "Kulin Ban Boračko jezero 2023" održat će se 26. augusta, a glavna utrka će biti u 16:00 sati.

Na Boračkom jezeru okupit će se najbolji triatlonci iz regiona, ali i iz cijele Evrope.

Titulu najboljeg u muškoj konkurenciji brani Belmin Godinjak iz BiH, a u ženskoj Zoe Hamel iz Francuske.

Sprint triatlon je sport koji ima tri discipline naizmjenično: plivanje 750 metara, vožnja bicikla 20 kilometara i trčanje 5 kilometara.

"S brojem od dvadeset organizovanih triatlon takmičenja ulazimo u krug najstarijih triatlon utrka u Evropi. Očekujemo najmanje 200 takmičara iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije... Organizator takmičenja je Triatlon asocijacija BiH uz pokroviteljstvo i partnerstvo Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i u saradnji sa Triatlon i pentatlon savezom BiH i Triatlon i pentatlon savezom Federacije BiH. Službena voda takmičenja je 'Leda', a svoj doprinos sponzorstvom su dali Ministarstvo kulture i sporta KS, Garden City, Eurosjaj, Igman... U subotu, 26. augusta, na Boračkom jezeru očekujemo i više od 1.000 posjetilaca. Cilj projekta je promocija i razvoj triatlon sporta u BiH, kao i promocija turističkih destinacija Hercegovačko-neretvanskog kantona i Općine Konjic s krajnjim ciljem da Boračko jezero postane regionalni centar triatlon sporta u ovom dijelu Evrope. Za sve takmičare i takmičarke su pripremljeni pokloni i nagrade, uz startne pakete, a za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji i novčane nagrade. U sklopu Kupa 'Kulin Ban Boračko jezero 2023' bit će održano prvenstvo BiH u akvatlonu (naizmjenično plivanje i trčanje) za dječake i djevojčice do 12 godina i državno prvenstvo BiH u triatlonu za juniore i seniore u svim dobnim kategorijama", ističu iz organizacionog odbora 20. Međunarodnog sprint triatlon Kupa "Kulin Ban Boračko jezero 2023".