Bez pritiska takmičenja
2

Tri nova svjetska rekorda na spektakularnom sportskom događaju Swatch Nines u Švicarskoj

D. B.
Swatch Nines sedmica bogate ski i snowboard akcije u Schilthornu u Švicarskoj završena je s ostvarena tri nova svjetska rekorda u snježnim sportovima, gdje su Valentino Guseli, Kim Gubser i Brooke D'Hondt u sjajnim uslovima ostvarili značajan uspjeh.

Swatch Nines je unikatni događaj pokrenut 2008. godine kao prijateljski antagonist tradicionalnim takmičenjima te pruža jedinstvena igrališta za sportiste akcionih sportova kako bi što više unaprijedili svoje vještine u netakmičarskom okruženju, dok snimatelji i fotografi bilježe nezaboravne trenutke.

Perfect Hip skok (rampa) je izgrađen na švicarskom vrhu s ciljem da sigurno "lansira" učesnike u visinu, a dvoje snowboardera i jedan skijaš postavili su nove svjetske rekorde.

Najveći air je upisao Gubser (švicarski skijaš freestyler), koji je dosegao visinu od 14,6 metara i tako oborio prethodni rekord Amerikanca Davida Wisea od 14,2 metra iz 2016. godine.

"Obavio sam test s manjom brzinom, a nakon toga sam ubrzavao. Tražili smo limit i našli smo ga. Našao sam svoj limit. Swatch Nines je oduvijek poseban, jer u standardnim snowparkovima i tokom svjetskih kupova ne vidite ovakve karakteristike. Ovo je potpuno drugačije iskustvo, sve je mnogo veće i ljepše. Nije riječ o takmičenju, tako da nema pritiska, to je sedmica čiste zabave, druženja s prijateljima i sportistima te snimanja", izjavio je Gubser.

Nekoliko sati nakon Gubsera, Guseli (australski snowboarder) je "poletio" na visinu od 11,5 metara te je nadmašio švicarskog snowboardera i rekordera Christiana Hallera, koji je dostigao visinu od 11,3 metra također 2016. godine.

"Dao sam od sebe sve što sam mogao. Ovo je najveći skok koji sam iskusio", rekao je Australac. D'Hondt (kanadska snowboarderka) je postavila prvi zvanični rekord za najviši hip air u ženskom snowboardingu dostigavši visinu od 7,3 metra.

"Oduvijek sam željela doći na ovaj događaj. U početku sam bila uplašena, ali ovaj osjećaj ništa ne može nadmašiti", kazala je 19-godišnja Kanađanka.

Tri nova svjetska rekorda su među najzanimljivijim trenucima jednosedmične sesije u kojoj je 40 pozvanih učesnika iz 13 različitih zemalja pristupilo posebno prilagođenoj stazi.

"Misija Switch Nines događaja je da pruži platformu sportistima da izraze svoju kreativnosti i pomjere svoje granice u sigurnom i netakmičarskom okruženju. Činjenica da smo uspjeli oboriti rekorde pokazuje da nešto radimo kako treba. Zaista je nevjerovatno šta su sportisti uspjeli postići. Vidjeti da se nešto što ste dugo planiralo u konačnici ostvarilo i premašilo sva vaša očekivanja najveće je zadovoljstvo", zaključio je osnivač Swatch Nines događaja Nico Zacek.