sport
40

Trenuci za pamćenje: Bronza Amela Tuke, srebro Aleksandre Samardžić i zlato u sjedećoj odbojci

Piše: O. T.
Amel Tuka (Foto: EPA)
Amel Tuka (Foto: EPA)
U pojedinim individualnim i kolektivnim sportovima, izuzev fudbala i košarke kojima smo posvetili posebne tekstove, bilo je nekoliko izuzetnih rezultata u 2015. godini.

Atletika

Amel Tuka, najbolji sportista Bosne i Hercegovine u 2015. godini, bio je hit svjetske atletike. Momak koji je na debitantskom nastupu na Dijamantskoj ligi u Monacu u utrci na 800 metara štopericu zaustavio na 1:42:51 i time postavio najbolji rezultat u svijetu za 2015. godinu, rekord Bosne i Hercegovine, rekord Balkana, četvrti rezultat u Evropi svih vremena i 11. rezultat svih vremena u svijetu, privukao je pažnju svjetske javnosti.

Na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu sa vremenom 1:46:30 u finalu utrke na 800 metara našoj zemlji donio je bronzu što je prva medalja za ovu zemlju sa svjetskih atletskih prvenstava. Nakon navedenih rezultata bez ikakvih dvojbi Amel Tuka je, uz kadetsku košarkašku reprezentaciju koja je postala evropski prvak, obilježio godinu bh. sporta.

Lucia Kimani je na maratonu Trinidad Alfonso Valencia trčala oko dvije minute bolje od olimpijske A norme čime je osigurala nastup u Rio de Janeiru 2016. godine. Za Kimani, ovo će biti treće olimpijske igre u karijeri.

Veliki uspjeh ostvario je i 19-godišnji Rusmir Malkočević koji je u utrci na 400 m s preponama na Prvenstvu Balkana za juniore i juniorke u rumunskom gradu Pitestiju ostvarivši rezultat 53:53 sekundi osvojio srebrenu medalju, a na Evropskom juniorskom prvenstvu u Švedskoj s vremenom 53:05 sekundi u utrci na 400 m s preponama postavio je novi juniorski rekord Bosne i Hercegovine.

Tenis

Na ATP rang-listi 21. decembra prvi put u historiji trojica Sarajlija bila su rangirana među 200 najboljih tenisera svijeta što je veliki uspjeh za glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i za cijelu državu. Poređenja radi, prije deset godina najbolji plasman imao je Ivan Dodig koji je bio 836.

Ipak, nakon posljednje ATP rang-liste nemamo tri predstavnika među 200 najboljih tenisera, ali nismo daleko od toga. Damir Džumhur godinu završava na 82. mjestu, na 135. mjestu je Mirza Bašić, dok je Aldin Šetkić na 203. mjestu.

Najveći uspjeh ostvario je Damir Džumhur koji je nastupio na Wimbledonu, Roland Garrosu i US Openu, a osvojio je tri titule na Challengerima (Dominikanska Republika, Holandija i Maroko). Iza Džumhura su mečevi protiv Rogera Federera na Wimledonu i Roland Garrosu, kao i velika pobjeda protiv Marcosa Baghdatisa na Roland Garrosu.

Veliki napredak ostvarila je 19-godišnja Dea Herdželaš koja je godinu započela iza 500. mjesta na WTA listi, a završava je na 352. mjestu. Sezonu je obilježila osvajanjem tri futures turnira, a vrlo dobar uspjeh ostvarila je plasmanom u polufinale Challengera u Podgorici.

Rukomet

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u januaru je debitovala na Svjetskom prvenstvu u Kataru gdje smo nakon pobjede protiv Irana i poraza od Hrvatske, Makedonije, Austrije i Tunisa završili kao petoplasirana ekipa u grupi B i tako se oprostili od takmičenja.

Iako nismo uspjeli ostvariti plasman u nokaut fazu, debitantski nastup na velikoj smotri nezaboravan je uspjeh za bh. rukomet. Nažalost, u kvalifikacijama za Euro 2016 nismo uspjeli proći grupnu fazu. Dalje su se plasirale Danska i Bjelorusija, a iza nas je bila Litvanija. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2017. godine otvorili smo domaćom pobjedom protiv Slovačke i gostujućim remijem protiv Litvanije, a sa nama u grupi je i reprezentacija Kosova.

Borilački sportovi

Adnan Ćatić (Felix Sturm) nije uspio stići do pete titule svjetskog prvaka početkom maja ove godine kada je u u Frankfurtu u borbi za WBA pojas svjetskog prvaka u supersrednjoj kategoriji porazio Rus Fjodor Čudinov. Nakon 12 rundi sudije su glasale 2:1 u korist Rusa.

Veliki uspjeh ostvario je Damir Beljo koji je u dvorani Pecara u Širokom Brijegu odbranio titulu evropskog prvaka u kruzer kategoriji po WBO verziji. Beljo je savladao Mohammeda Rasulija i upisao svoju 21. pobjedu iz isto toliko mečeva, od čega ima čak 17 nokauta.

Irma Balijagić-Adler odlukom sudija u glavnoj borbi večeri bokserske manifestacije Sarajevo Fight Night 2 u Domu mladih slavila je protiv srbijanske bokserke pod zastavom Njemačke Mirjane Vujić i osvojila titulu prvakinje svijeta po WBF verziji.

Aleksandra Samardžić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, u ovoj godini istakla se osvajanjem dvije medalje sa evropskih prvenstava. Na Evropskom prvenstvu do 21 godine u Austriji bila je bronzana, dok je na Evropskom prvenstvu do 23 godine u Slovačkoj osvojila srebro. Zlato je osvojila na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj. Sasvim opravdano izabrana je za sportistkinju godine u BiH.

Bronzu na Evropskom prvenstvu do 21 godine u Austiji osvojio je i džudista Harun Sadiković koji je bio nominovan za sportistu BiH u 2015. godini.

Na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu bh. reprezentativac Anel Macić osvojio je drugo mjesto nakon što je u finalnoj borbi poražen od Shaheza Fazila iz Iraka.

Sjedeća odbojka

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci početkom oktobra deveti put je osvojila titulu prvaka Evrope. U finalnom meču u njemačkom Warendorfu izabranici Mirze Hrustemovića savladali su domaću reprezentaciju sa 3:0 u setovima (25:22, 25:19, 25:23) i na taj način potvrdili da su apsolutni vladari Starog kontinenta.

Plivanje

Emina Pašukan je sa reprezentacijom BiH ove godine na Četveromeču nacija u Sisku osvojila srebro na 50 metara prsno i bronzu na 200 metara prsno, a odličan uspjeh ostvarila je i na Kupu Mediterana u Grčkoj gdje je osvojila šesto mjesto na 100 metara prsno.

Mostarka Amina Kajtaz na plivačkom mitingu "Zlatni orlando 2015" u Dubrovniku osvojila je pet zlatnih medalja, a nastupila je i na Svjetskom prvenstvu gdje je sa vremenom 28:32 u disciplini delfin 50 metara oborila državni rekord.

Biciklizam

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović (21) ostvarila je najbolji ranking karijere na UCI listi. Lejla zauzima 90. mjesto na što je najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o jedinstvenoj rang listi profesionalnih biciklista bez starosnih ili drugih kategorija. Ove godine osvojila je drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj u najjačoj elite kategoriji, a pored toga je šest puta osvajala medalje na UCI utrkama.

Powerlifting

Sejfo Šehović (56) je na Svjetskom prvenstvu u powerliftingu koje se u septembru održalo u Las Vegasu osvojio dva zlata za BiH. Šehović je u kategoriji do 73 kilograma podigao 225 kg i oborio svjetski rekord u deadliftu, a zlato je osvojio i u kategoriji do 72 kilograma kada je podigao 230 kilograma što je također bilo dovoljno za svjetski rekord.