Olimpijske igre
0

Treći svjetski rekord Usaina Bolta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jamajčanska muška štafeta na 4x100 metara osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu u vremenu novoga svjetskog rekorda. Atletska zlata danas su otišla još i u Rusiju, Etiopiju i Brazil.

Nevjerojatni Bolt obilježio je Igre u Pekingu Štafeta u sastavu Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt i Asafa Powell ciljem je prošla u vremenu od 37.10 sekundi što je za čak 30 stotinki brže od staroga rekorda kojega je držala reprezentacija SAD-a postavljenog u finalu Igara u Barceloni 1992. godine.

Ovo je treće zlato i treći svjetski rekord za Usaina Bolta u Pekingu. Srebro je osvojila štafeta Trinidada i Tobaga s vremenom 38.06, a broncu Japana sa 38.15.

Ruska ženska štafeta na 4x100 metara u sastavu Poljakova, Fedoriva, Guščina i Čermošanskaja osvojila je zlatnu medalju.

Ruskinje su do zlata stigle u vremenu od 42.31 sekundi ispred Belgijanki koje su sa 42.54 osvojile srebro, dok je bronca pripala Nigerijkama sa 43.04.

Ruskinje su profitirale nakon velike pogreške apsolutnih favoritkinja za zlato Jamajčanki, koje su u svojoj postavi imale sve tri osvajačice medalja iz pojedinačne utrke na 100 metara, koje su pogriješile prilikom druge izmjene između Simpson i Stewart, te ostale bez plasmana. Jamajčanke su prilikom svoje pogrešne izmjene omele i Britanke Douglas i Freeman, pa su i one ostale bez plasmana.

Amerikanke su pogriješile u izmjeni još u polufinalu, pa ih nije niti bilo na startu finalne utrke.

Još jedno zlato za Tirunesh Dibabu U finalu utrke na 5.000 metara za žene ponovila se situacija iz finala na 10.000 m, svjetska rekorderka Etiopljanka Tirunesh Dibaba osvojila je zlato, a Turkinja Elvan Abeylegesse, koja je rođena u Etiopiji, bila je srebrna.

Tako je Tirunesh Dibaba postala prva atletičarka u povijesti olimpijskih igara koja je osvojila zlato na 5.000 i 10.000 metara na jednim olimpijskim igrama.

Olimpijska pobjednica iz Atene i svjetska prvakinja iz Osake Etiopljanka Meseret Defar osvojila je broncu.

Brazilska atletičarka Maurren Higa Maggi osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj sa skokom od 7,04 metara, kojeg je ostvarila u prvoj seriji. To je njen najbolji rezultat sezone, a i najveći uspjeh u karijeri (prošle godine je bila šesta na SP u Osaki).

Olimpijska prvakinja iz Atene Ruskinja Tatjana Lebedeva u zadnjem je pokušaju skočila 7,03 m, te joj je zlato izmaklo za samo jedan centimetar.

Nigerijka Blessing Okagbare skočila je osobni rekord 6,91 m, te je osvojila broncu.