sport
0

Treća pobjeda Bosne u košarkaškoj "Ligi 6"

NINA
U dvorani "Mirza Delibašić" u subotu je odigrana utakmica trećeg kola "Lige 6" za prvaka Bosne i Hercegovine u košarci, u kojoj je domaća Bosna ASA bila bolja od KK Zenica Čelik rezultatom 89:73, po četvrtinama (20:11, 28:19, 21:17, 20:26)

Suci: Damir Kunosić (Tuzla), Bojan Jovanović (Banjaluka) i Denis Ćorić (Mostar) Delegat: Božo Mandić (Mostar)

KK Bosna: Marković 22, Železnik 6, Kovačević 19, Parežanin, Jazvin 6, Raičević, Demić 5, Šaporac, Bašić, Subašić 8, Bukva 3, Bajramović 20 Trener: Mensur Bajramović

KK Zenica Čelik: Mulić 18, Opačak 26, Avdibegović, Jahić, Begovac, Sadibašić, Horozić, Šišić 6, Manojlović 10, Alić 2, Rizvić 2, Vukotić 9 Trener: Marko Trbić

Bosna je pred oko 1000 gledatelja u jednoj prosječnoj košarkaškoj predstavi sasvim zasluženo došla do novih bodova i nastavila pobjedonosni niz u košarkaškoj "ligi 6" za prvaka BiH.

Suparnik Bosne, ekipa Zenica-Čelik nije mogla parirati kvalitetnijoj domaćoj ekipi tako da je, izuzev prvih nekoliko minuta rezultatske zanimljivosti, ostatak susreta praktično protekao u raspoloženju u kojem je pobjednik već bio odlučen. Gosti su vodili samo jednom i to u petoj minuti rezultatom 7:9, da bi Bosna preko raspoloženog Kovačevića, Markovića i Bajramovića preokrenula ritam igre i iz minute u minutu povećavala svoju prednost.

Domaći su u prvoj četvrtini odličnom igrom u fazi obrane limitirali gostujući sastav na samo 11 poena, a početkom druge je Marković s nekoliko efektnih poteza odveo Bosnu prema novoj pobjedi. Slično je bilo i u drugom periodu, u kojem su priliku dobili igrači sa klupe, ali se prednost 'studeneta' povećavala. Sarajlije su se nakon druge četvrtine našli u prednosti od velikih osamnaest koševa- 48:30.

Nastavak nije donio ništa spektakularno, osim što je Bosna nakon četvrtog prekršaja Kenana Bajramovića u 25. minuti izmijenila kompletnu postavu, ali su igrači iz drugog plana razliku uvećali na +24, da bi Zeničani uspjeli smanjiti na 69:47 potkraj trećeg dijela utakmice.

Posljednje razdoblje utakmice pripalo je gostima koji su zahvaljujući odličnom Ivanu Opačku i Muliću napravili fantastičnu seriju od 15:0 i pet minuta prije kraja došli na podnošljivih 72:62. Trener Bosne Bajramović u tim trenutcima u igru uvodi najbolju petorku kako bi dovršio započeti posao i sačuvao prednost.

Sve što su igrači iz Zenice napravili je bilo smanjenje razlike na devet poena u korist Bosne, tricom Opačka, ali više od toga nisu mogli. Kada je 3:04 minuta prije kraja Marković oduzeo loptu i asistirao za Bajramovića nad kojim je napravljena namjerna osobna, a ovaj iskoristio dva bacanja, košarkaši Bosne su otišli na nedostižnih petnaest poena viška i rutinski priveli utakmicu kraju.

U posljednjem minutu na svoje su došli gledatelji u dvorani "Mirza Delibašić", jer je Dejan Parežanin presjekao akciju Zenica-Čelika, te u kontranapadu odbio loptu od tablu koju je prihvatio Kenan Bajramović i atraktivno je zakucao za konačnih 89:73!

Najefikasniji igrač utakmice bio je bh. reprezentativac u redovima gostiju Ivan Opačak s 26 poena , ali je pomoć imao samo u Muliću s 18 koševa, što je bilo nedovoljno za nešto više protiv sastava Bosne u kojem je uz standardno dobre Markovića s 22 ubačaja i Bajramovića s 20 koševa i 8 skokova, odličnu partiju pružio Siniša Kovačević koji je ubilježio 19 poena.

Igrači Bosne već su se okrenuli sljedećem kolu i utakmici protiv ekipe Široki Feal u kojoj će se, uz susrete s Banjalučkom pivarom, po svemu sudeći rješavati pitanje prvaka naše zemlje.