sport
0

Tragičnu sudbinu izbjegao niz poznatih svjetskih sportista

NINA
U plimnim valovima i pustošenju izazvanom žestokim potresom u vodama Indonezije, tragičnu sudbinu izbjeglo je niz poznatih svjetskih sportista, koji su izabrali taj dio svijeta za odmor za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, uključujući i nogometnog reprezentativca Bosne i Hercegovine Hasana Salihamidžića.

Skupinu atola u Indijskom oceanu za svoj su odmor izabrali kapetan italijanskog nogometnog prvaka Paolo Maldini, potom Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta i Cristian Brocchi, član Juventusa Gianluca Zambrotta, napadač Livorna Cristiano Lucarelli, branič reprezentacije Bosne i Hercegovine i član Bayern Muenchena Hasan Salihamidžić, Šveđanin Ingemar Stenmark, bivši austrijski teniser Thomas Muster i dr.

"Vidio sam tek kraj vodenog vala. No, u zgradi aerodroma nije bilo problema", kazao je Maldini koji je, kada se dogodila nesreća, čekao avion za Milano. U istom avionu u domovinu se vratio i Zambrota, dok su Inzaghi, Nesta i Brochi još uvijek zarobljeni u jednom od hotela na Maldivima.

"Tragedije sam postao svjestan kada sam se vratio kući. Tek tada mi je postalo jasno što se dogodilo", kazao je Zambrota. "Bujica je prodirala sa svih strana. Bungalov je bio prepun vode", dodao je teniser Thomas Muster.

Najviše žrtava smrtonosni plimni val odnio je u Indiji. Najmanje 6.279 mrtvih, od čega 2.780 u državi Tamil Nadu, i najmanje 3.000 na indijskim otocima Andaman i Nicobar, smještenima u Bengalskom zaljevu, nedaleko od epicentra potresa.