sport
0

Tradicionalni festival šaha održan u okviru Dana Općine Novo Sarajevo

Klix.ba
U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u okviru obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo 5. i 6. maja ove godine, održan je peti po redu novosarajevski šahovski festival.

Na festivalu je učestvovalo 47 takmičara, šahista i šahistkinja iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Istočnog Sarajeva. Turnir je svečano otvorio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ana Baltić, koji su tom prilikom svim šahistkinjama i šahistima poželjeli puno sreće, uspjeha i dobrih rezultata.

Najbolja šahistkinja u kategoriji do 10 godina bila je Sara Vuković, drugo mjesto pripalo je Lejli Bučo, dok su treće mjesto zauzele Ajla Mehmedović i Amina Hukić. Prvo mjesto u kategoriji šahistkinja do 14 godina pripalo je Bešlija Hani, drugo mjesto osvojila je Tijana Stanišić, dok je treće mjesto osvojila Tamara Stanišić. U kategoriji šahistkinja do 18 godina, prvo mjesto osvojila je Amina Tutić, a drugo Mevlida Mahmutagić.

Prvo mjesto u kategoriji šahista do 10 godina pripalo je Darisu Kuliću, drugo mjesto osvojio je Tarik Odžak, dok je treće mjesto osvojio Harun Kulić. U kategoriji šahista do 14 godina, prvo mjesto je osvojio Marko Nikolić, drugo mjesto osvojio je Nasir Radača, dok je treće mjesto pripalo Tariku Gaziji. Najbolji šahista u kategoriji do 18 godina bio je Dino Marković, drugo mjesto je pripalo Tariku Hadžiću, dok je treće mjesto osvojio Hamza Hadžović.

Najboljim takmičarima u svakoj grupi su uručene medalje i diplome, kao i zahvalnice.

Drugog dana festivala, 6. maja ove godine, održan je ekipni porodični šahovski turnir - Family chess na kojem je svoje šahovsko umijeće odmjerilo 14 ekipa iz Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i Istočnog Sarajeva. Pobjednici ekipnog porodičnog šahovskog takmičenja je porodica Radača, drugo mjesto osvojila je porodica Hadžiabdić, dok je treće mjesto osvojila porodica Odžak. Organizator šahovskog festivala je Omladinski šahovsku klub Junior, a pokrovitelj Općina Novo Sarajevo. U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo 5. maja otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Pod nebom Hercegovine", a radovi su djelo autora Alije Šunje.

Svi ljubitelji fotografije izložbu mogu pogledati do 10. maja ove godine.