|

Tour de France iduće godine starta na otoku Noirmoutier

Tour de France iduće godine starta na otoku Noirmoutier
0
F
FENA
28.2.2017. u 16:24
0
komentara
0

dijeljenja
Tour de France iduće godine starta na otoku Noirmoutier Foto: EPA
Najprestižnija biciklistička utrka na svijetu Tour de France 2018. godine startat će 30. juna na otoku Noirmoutier, objavili su organizatori.
Noirmoutier je otok u Atlantskom okeanu, a cesta po kojoj će se voziti etapa jedna je od najposebnijih na svijetu. Naime, dva puta dnevno 4.125 kilometara duga cesta Passage du Gois, koja spaja otok Noirmoutier i gradić Beauvoir-sur-Mer, zbog plime jednostavno nestaje četiri metra ispod vode.

Ovo neće biti prvi put da Tour dolazi na Noirmoutier. Ova zanimljiva cesta ugostila je najbolje bicikliste svijeta 1999. godine kada su zbog klizave površine neki od takmičara pali. Uprkos tome, staza je korištena i kao start prvog dijela biciklističke utrke ponovno 2001. godine.

Prva etapa bit će duga 195 km, a vozit će se od Noirmoutiera do Fontenay-le-Comtea. Druga etapa vozit će se od Mouilleron-Saint-Germaina do La Roche-sur-Yona, grada koji će ugostiti etapu Toura prvi put nakon 1938. godine. Zatim slijedi 35 kilometarski kronometar u Choletu, a četvrta etapa starta u La Bauleu. Preostale etape Tour de France 2018. bit će predstavljene u oktobru ove godine.

Ovogodišnje izdanje Toura starta 1. jula u Dusseldorfu, a naslov pobjednika branit će Britanac Chris Froome.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.