sport
0

Tour de France: Froome u nedjelju kao pobjednik ulazi u Pariz

Totalsport
Britanac Christopher Froome (Sky) uoči posljednje etape Tour de Francea ima više od pet minuta prednosti pred najbližim pratiteljima i u nedjelju će proslaviti premijerni naslov na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci.

Pretposljednju etapu, voženu od Annecyja do Semnoza (125 km), osvojio je 23-godišnji Kolumbijac Nairo Quintana Rojas nakon tri sata, 39 minuta i četiri sekunde vožnje. Član ekipe Movistar je u završnom usponu na Semnoz nadmašio Španca Joaquima Rodrigueza (Katusha) za 18 sekundi, dok je trećeplasirani Froome u cilj ušao 29 sekundi nakon Quintane.

Subotnjom je pobjedom Quintana napravio ogroman posao jer se probio na drugo mjesto u ukupnom poretku, te osigurao naslov najboljeg mladog vozača na ovogodišnjem Touru, jednako kao i naslov najboljeg penjača.

Froome, dakle, u ukupnom poretku ima pet minuta i tri sekunde prednosti pred Quintanom, treći je Rodriguez (+5:47), a na četvrto je mjesto pao dvostruki pobjednik Toura Alberto Contador (Saxo) koji je u subotu zaostao gotovo dvije i pol minute za pobjednikom etape. Budući da je posljednja etapa od Versaillesa do Pariza (133.5 km) praktički revijalnog karaktera, jasno je da neće biti promjena u ukupnom redoslijedu i da će 28-godišnji Froome ispiti pobjednički šampanjac na Champs-Elyseesu.

Tour de France, 20. etapa (Annecy - Semnoz, 125 km):

  1. Nairo Quintana Rojas (Kol ( Movistar) 3:39:04
  2. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa / Katusha) +0:18
  3. Christopher Froome (VB / Sky) +0:29
  4. Alejandro Valverde Belmonte (Špa / Movistar) +1:42
  1. Richie Porte (Aus / Sky) +2:17 …

Ukupni redoslijed:

  1. Christopher Froome (VB / Sky) 80:49:33
  2. Nairo Quintana Rojas (Kol / Movistar) +5:03
  3. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa / Katusha) +5:47
  4. Alberto Contador Velasco (Špa / Saxo) +7:10
  5. Roman Kreuziger (Češ / Saxo) +8:10 ...