Krasnogorski
65

Topalbećirevićev film o Džajiću među najboljim na uglednom festivalu u Rusiji

Piše: O. T.
Na Međunarodnom festivalu sportskog filma u Krasnogorsku, gradu koji se nalazi u oblasti Moskve, dokumentarni film "Džajić" ušao je među najbolja tri filma u dvije različite kategorije. Autor filma je poznati bosanskohercegovački komentator Sabahudin Topalbećirević, a film je rađen u produkciji Al Jazeere Balkans.

Film "Džajić" je ušao među tri najbolja filma u generalnom poretku kao i među tri najbolja filma u konkurenciji filmova o sportskim legendama.

Festival u Krasnogorsku je prvo izdanje doživio 2003. godine, a osnovali su ga poznati ruski sportisti i reditelji. Sada je to najveći festival na svijetu kada govorimo o festivalima koji prikazuju filmove posvećene sportu.

Historija festivala kaže da je na njemu do sada prikazano više od 2.000 filmova iz čak 66 različitih zemalja svijeta.

Na ovom festivalu su predstavljena 54 filma iz više od 20 zemalja svijeta što je pokazatelj koliko je konkurencija bila velika, kao i dokaz da je film o Džajiću napravio ogroman uspjeh.

Među filmovima o brojnim legendama vrijedi istaknuti da je na festivalu prikazan dokumentarac i o legendarnom nogometašu i treneru Liverpoola Kennyju Dalglishu.

"Presretan sam. Konkurencija je bila ogromna, preko pedeset filmova iz cijelog svijeta. Meni ove nagrade mnogo znače, jer idemo dalje. Irina Rodnina, desetorostruki prvak Evrope i svijeta u umjetničkom klizanju, mi je od srca čestitala na filmu o legendi kakva je Džajić", kazao je Topalbećirević.

Ovo nisu jedina priznanja za film, jer je prošlog ljeta na 6. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru dobio dvije nagrade, a film je svečano prikazan na premijerama u Sarajevu i Beogradu gdje su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz javnog života, posebno iz sportskog miljea.

Film govori o karijeri legendarnog Dragana Džajića, čovjeka koji je kao igrač sa Crvenom zvezdom pet puta bio prvak Jugoslavije, koji je golom protiv Engleske odveo Jugoslaviju u finale Eura 1968. godine i koji je kao tehnički direktor Crvene zvezde sklapao tim čiji će zenit biti osvajanje titule prvaka Evrope 1991. godine.

Priča je to o čovjeku koji je bio i fudbaler i tehnički direktor i predsjednik, ali i zatvorenik. Stoga, jasno je zašto Džajić na početku filma kazuje: "Nije sve med i mlijeko. Ja sam to najbolje osjetio".

Džajić je u filmu pokazao da ima veliko povjerenje u autora Topalbećirevića, jer mu je, zajedno sa svojom suprugom, otkrivao detalje o kojima ranije nije govorio.