Potrošio 12.359 kalorija
1k

Tomo Cvitanušić završio najekstremniji triatlon na svijetu: Svih 17 i nešto sati sam se pitao zašto mi ovo treba

A. P.
Sarajlija Tomislav Cvitanušić nakon mnogobrojnih sportskih uspjeha od danas se može pohvaliti i uspješno završenim najekstremnijim dugim triatlonom na svijetu, poznatim kao Norseman.
Nevjerovatni sportista kojeg poznajemo kao prvu osobu iz BiH koja je završila prestižni Ironman, alpinistu koji se popeo na vrh Matterhorna, jedne od najopasnijih planina na svijetu, kao i čovjeka koji je u ekspediciji u Južnoj Americi dosegnuo visinu od 7.000 metara na vrhu Aconcagua, ponovo oduševljava.

Manje od dva mjeseca otkako se vratio sa alpinističke ekspedicije na najhladniju planinu na svijetu odvažio se na novu avanturu i to u Norveškoj.

Više od 17 sati trajala je njegova, kako kaže, dobrovoljna patnja, a sve je počelo skakanjem sa trajekta u ledenu vodu fjorda, da bi nastavilo 180 km dugom vožnjom bicikla po najvišem planinskom platou u Sjevernoj Evropi, nakon čega su takmičari trčali maraton.

Tomo je svoju avanturu opisao iskrenim i pomalo šaljivim postom na Facebooku u kojem između ostalog stoji: "I am Norseman..... Prije svega želim da vam se svima zahvalim za stotine poruka podrške i motivaciju koju ste mi dali vašim porukama. Hvala od srca, ako nekome nisam odgovorio, bio sam fokusiran na preživljavanje pa mi nemojte uzeti za zlo. Svih 17 i nešto sati koliko je trajala moja 'dobrovoljna patnja' sam se pitao zašto mi ovo treba. Pogotovo jer sam se prije manje od dva mjeseca vratio sa alpinističke ekspedicije na najhladniju planinu na svijetu, a sada trebam da u pet ujutro, dok zora rudi u Norveškoj, skočim sa trajekta u ledeni fjord. Prije tog famoznog skoka u fjord, na palubi nas zalijevaju hladnom vodom da ne bude preveliki šok za tijelo. Na Norsemanu nema gubitnika, jer je svako ko je skupio hrabrost da se u 04:00 ujutro ukrca na trajekt pobjednik. Norseman je majka svih triatlona, san svakog ekstremnog triatlonca, najekstremniji dugi triatlon na svijetu, a na svim drugim 'ekstremnim' triatlonima nagrada za pobjednike je kvalifikacija za Norseman. Organizatori ove trke su napisali na svojoj web stranici: 'This is not for you. Nothing personal. But it’s not. This is for people with fight.'".

Cvitanušić je dodao da je znao da neće biti lako, ali da nije očekivao da će mu ruke utrnuti od hladnoće tokom plivanja 3,8 km pa je zato "požurio da izađe iz vode i isplivao odlično vrijeme".

"Biciklistički dio je blago rečeno 'brutalan', u kojem takmičari voze 180km po najvišem planinskom platou u Sjevernoj Evropi i tom prilikom savladaju ukupno 3416m elevacije (otprilike kao otici pet puta iz Sarajeva do Bjelašnice), odnosno 5 planina koje je organizator velikodušno rasporedio na način da je zadnji uspon koji počinje na 135. km i najbrutalniji. Nakon bicikla slijedi maraton gdje nas na 25 kilometru čeka dionica dužine 7km i zove se Zombie Hill. Naziv je dobila po tome kako takmičari izgledaju kada hodaju uz cestu prosječnog nagiba 9% gdje trebaju savladati skoro 900m elevacije. Oko 95% takmičara hoda ovih 7km, izuzev onih koji su najbolji na planeti, ali to su već nadljudi. Na kraju svega za nagradu dobijete majicu. Crnu ili bijelu, zavisno od vremena koje ste ostvarili. Organizator kaze da bi se 'dočepali' crne majice i završili na vrhu planine Gaustatoppen, a to je prvih 160 takmičara koji dođu na vrh Zombie Hilla, konkurencija je takva da trebate biti u stanju da završite 'obični' Ironman za manje od 9:30 sati, ja nisam taj. Ostali 'smrtnici' koji uspiju završiti trku u predviđenom roku, a mnogi odustanu već i u vodi, dobiju bijelu majicu, od jutros sam ponosni vlasnik iste", napisao je Tomo.

Istakao je i da na ovoj trci nema medalje, navijanja niti okrepnih stanica, već samo takmičari i njihovi timovi.

Otkrio je i nevjerovatan podatak, a to je da je za vrijeme trke prešao ukupno 226 kilometara, savladao 4.300m elevacije i potrošio 12.359 kalorija.