Počeo pripreme
0

Timur Čerkez i ove godine učestvuje na "Ocean Lava Montenegro" triatlonu

Klix.ba
Fotografija: Yasin Emir
Fotografija: Yasin Emir
Najmlađi bh. Ironman Timur Čerkez već uveliko vježba za "Ocean Lava Montenegro" triatlon koji će biti održan u maju ove godine u Kotoru. Timur je bio dio ovog takmičenja i prošle godine, kada je distancu polu Ironmana savladao za samo šest sati i dvije minute.

Samo dva mjeseca kasnije je u Hamburgu ostvario svoj višegodišnji san i uspješno završio i punog Ironmana što je tehnički najteži triatlon na svijetu. Izazov se sastoji od toga da u ukupnom vremenu od 17 sati prepliva distancu od skoro četiri kilometra, pređe 180 kilometara biciklom i istrči skoro 43 kilometra. Timur je ovaj izazov završio sa vremenom od 12 sati, 14 minuta i 28 sekundi.

"Prošle godine, tokom priprema za Kotor, radio sam na izdržljivosti, a ove godine mi je u fokusu treniranje brzina. Očekujem bolje rezultate nego prošle godine, a ide mi u prilog što sada već poznajem stazu kao i ukupno iskustvo koje sam stekao prošle godine", kaže Timur.

Fotografija: Yasin Emir
Fotografija: Yasin Emir

Iako je do triatlona preostalo nešto više od tri mjeseca, Timur već radi "brick" treninge ili simulaciju utrke gdje sa jedne discipline prelazi na drugu bez veće pauze.

"Treninge sam napravio tako da imam dva duža, čiji je cilj pojačati izdržljivost, te više kraćih na kojima radim na brzini i tehnici", pojasnio je Timur.

Najmlađi bh. Ironman redovno obraća pažnju na usklađivanje stila života sa ishranom, želeći da rezultati budu što bolji. On tvrdi da tijelu treba gorivo za pripremu mišića prije i oporavak nakon treninga, a to je nešto što mnogi često zanemare.

Fotografija: Yasin Emir
Fotografija: Yasin Emir

Iako su sve discipline u polu Ironmanu jednako teške, Čerkezu je omiljena plivanje jer ga trenira najduže. Najmanje iskustva ima s cestovnim biciklizmom, a ističe kako se 90 kilometara koje treba savladati u Kotoru dosta razlikuju od rekreativnog biciklizma.

"Nakon bicikla prva dva tri kilometra noge nisu toliko stabilne jer se u prethodnim disciplinama koriste drugi mišići nogu. Zato u većini slučajeva dobri trkači nisu dobri triatlonci. Imam jedno duže trčanje od 18 plus kilometara i dva kraća između pet i 15 kilometara. Tokom kraćih trčanja sam više fokusiran na brzinu i trčanje sa usponom, a duži trening odradim malo sporije gdje mi je cilj da noge, pluća i psihu naviknem na izuzetan napor", kaže.

Fotografija: Yasin Emir
Fotografija: Yasin Emir

Nakon Kotora namjerava učestvovati na još nekoliko triatlona, a raduje ga činjenica da u BiH ovo atletsko takmičenje postaje sve popularnije.

"Prije nekoliko godina interes za triatlon u našoj zemlji skoro nije ni postojao. Za pozitivne stvari i promjene potrebno je veoma malo, samo se pokrenuti, a do danas se zahvaljujući pojedinim entuzijastima mnogo uradilo", zaključio je Timur.