Anketa AP-a
0

Tiger Woods izabran za sportistu desetljeća

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji golfer svijeta, 33-godišnji Amerikanac Tiger Woods, izabran je za sportistu desetljeća u anketi koju su proveli članovi The Associated Pressa.

Uprkos velikim seks skandalima Tigera Woodsa, koji su isplivali na površinu u posljednje vrijeme, a zbog kojih se Woods i povukao iz sporta na određeno vrijeme, sudionici ankete nisu mogli ignorirati njegov učinak na sportskom polju u minulih 10 godina. Američki golfer osvojio je u ovoj dekadi 56 PGA turnira, te 12 najvećih od ukupno 14 u karijeri. Isto tako, u ovome desetljeću je zaradio 81.547,410 od turnirskih nagrada.

Glasala su 142 člana AP-a, a Woods je dobio 56 glasova za najboljeg. Drugo mjesto sa 33 glasa osvojio je američki biciklist Lance Armstrong, koji je u ovome desetljeću osvojio šest od svojih ukupno sedam uzastopnih naslova pobjednika Tour de Francea.

Treći je, pak, Švicarski teniser Roger Federer, osvajač rekordnih 15 Grand Slam turnira. ''Čarobnjak iz Basela" dobio je 25 glasova.

Američki plivač Michael Phelps, vlasnik 14 zlatnih olimpijskih medalja, od kojih rekordnih osam sa Igara u Pekingu prošle godine, četvrti je sa 13 glasova.

Quarterback New Englanda iz NFL lige (američki nogomet) Tom Brady dobio je šest glasova, a za najbržeg sprintera svijeta, Jamajčanina Usaina Bolta, glasala su četvorica sudionika ankete. Najbolji sportisti desetljeća (po AP-u):

  1. Tiger Woods (golf, SAD) 56

  2. Lance Armstrong (biciklizam, SAD) 33

  3. Roger Federer (tenis, Švicarska) 25

  4. Michael Phelps (plivanje, SAD) 13

  5. Tom Brady (američki nogomet, SAD) 6