Manny Pacquiao
0

"Ti klauni su mi zabili nož u leđa"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sapunica oko dugo iščekivane borbe vjerovatno najatraktivnijih boksera današnjice, Mannyja Pacquiaoa i Floyda Mayweathera, traje i dalje.

Filipinski svjetski prvak u velter-kategoriji bijesan je na provokacije iz Mayweatherova tabora, tačnije na aluzije da koristi steroide.

Cijela je priča počela nakon što je Mayweather zatražio da se uoči borbe, koja je zasad predviđena za 13. marta, provode krvna testiranja u “olimpijskom stilu”, odnosno nenajavljeno. To je dovelo u pitanje cijeli spektakl budući da je Bob Arum, Pacquiaov promotor, obznanio da se njegov štićenik ne boji nikakvih testiranja, ali i da insistira na primjeni prakse svojstvene za profesionalni boks. U sagu se u ponedjeljak uključilo i Sportsko povjerenstvo Savezne države Nevada naredbom da se i Pacquiao i Mayweather po hitnom postupku podvrgnu dopinškom testiranju, ali samo urina, ne i krvi.

Mayweatherov stožer sada traži da Pacquiao bude podvrgnut testovima krvi i urina tijekom kompletnih priprema za meč, u sedmici uoči borbe, te dan nakon samog meča. Popularni Pacman je, pak, pristao na neograničeni broj kontrola urina te na tri krvna testa, jedan početkom januara, drugi 30 dana prije borbe, a treći u svlačionici neposredno nakon okršaja. Mayweather je na to odgovorio kako inzistira da se sva testiranja provedu prema pravilima Američke antidopinške komisije, što je Filipinac shvatio kao novi napad na sebe.

"Tokom cijele karijere nikad nisam bio pozitivan ni na steroide, ni na bilo kakav drugi doping", bijesno je izjavio 31-godišnji Pacquiao, jedini bokser u historiji koji je osvojio sedam naslova svjetskih prvaka u sedam različitih težinskih kategorija.

"Dat ću uzorke i krvi i urina odmah nakon meča, ali ne dan ili dva uoči borbe iz očitih razloga", rekao je Filipinac, aludirajući valjda na to da ne želi da mu se neposredno uoči dvoboja remeti koncentracija.

"To bi valjda trebalo spriječiti te klaune da traže drugačija pravila testiranja od onih koja je naredila Nevada. Oscar de la Hoya, koji je Mayweatherov promotor, bi trebao podržavati i mene jer njegova kompanija Golden Boy je ubirala postotke i od mojih uspjeha. Osjećam kao da su mi zabili nož u leđa", razočarano je zaključio Pacquiao.