sport
0

Testira se lopta koja proizvodi zvuk kad pređe gol crtu

NINA
Nogometna lopta s mikročipom, koji sudiji šalje piskutavi zvuk svaki put kad lopta pređe gol crtu, bit će testirana na prvenstvu svijeta za igrače mlađe od 17 godina, koje se održava u Peruu od 16. septembra do 2. oktobra ove godine.

Ta je odluka donesena jučer u Cardiffu na godišnjem sastanku Odbora međunarodne nogometne asocijacije (IFAB), koji i inače donosi odluke o promjenama pravila nogometne igre.

Lopta s mikročipom, u čiju je proizvodnju uključen Adidas, upotrijebljena je u srijedu u Njemačkoj na utakmici između rezervnih igrača Nuremberga.

Kada lopta pređe gol crtu, mikročip odašilje signal prema napravi nalik ručnom satu, koja se nalazi na zglobu sučeve ruke, i koja onda proizvede spomenuti piskutavi zvuk ili pak vibrira.

"Ne prođe nijedan dan bez napretka u tehnologiji i zbog toga imamo dužnost da barem testiramo može li se nova tehnologija iskoristiti u nogometu", kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter. Blatter je dodao da je ključno osigurati da tehnologija ne utječe na nogometne dužnosnike i pravila igre.