Veliki sportista
11

Zverev se izvinio zbog prekidanja poena u tie-breaku, pa dobio zvižduke s tribina

Piše: E. B.
Njemački teniser Alexander Zverev je danas pobijedio Rogera Federera rezultatom 2:0 u setovima i plasirao se u finale ATP Finalsa.

Jedan od ključnih, ako ne i ključni poen na meču desio se u tie-breaku drugog seta.

Zverev je servirao, Federer je imao prednost 4:3 i poslao je lopticu u polje Nijemca. Zverev je udario lopticu veoma slabo, a kada je Federer već krenuo da je zakuca u protivničko polje i napravi mini-break koji bi vjerovatno donio i izjednačenje u setovima, Zverev je podigao ruku i zatražio od sudije da prekine poen.

Naime, nakon što je Federer odigao svoj udarac, dječaku koji skuplja loptice ispala je loptica i on je krenuo po nju, što je dekoncentrisalo Zvereva i on je zatražio da se poen ponovi.

Nakon što je dječak potvrdno odgovorio na pitanje sudije da li mu je ispala loptica, poen je ponovljen.

Zverev je dobio taj poen, a potom i napravio mini-break i osvojio drugi set rezultatom 7:6(5), a samim tim i meč jer je u prvom setu slavio sa 7:5.

"Prije svega, moram da se izvinim zbog situacije u tie-breaku. Dječak je ispustio loptu i prema pravilima poen se mora ponoviti", poručio je Zverev odmah nakon meča, nakon čega mu je publika počela zviždati.

Voditeljka Annabel Croft je potom "uskočila" i obratila se publici.

"Ne znam zašto zviždite? On govori istinu, dječak se pomakao i ušao u teren, a pravila su takva. Morate pokazati malo više poštovanja", poručila je Croft.

Federerovi navijači su potom prihvatili činjenicu da je Zverev u pravu te su mu zapljeskali, a Nijemac je bio na rubu suza.

"Izvinio sam se Rogeru na mreži, rekao je da je sve u redu i da je to prema pravilima. Izvinjam se i vama jer znam da ovdje ima mnogo Rogerovih navijača, kao što on i zaslužuje", poručio je Zverev koji će u finalu igrati protiv Novaka Đokovića ili Kevina Andersona.