Ima samo 26 godina
10

Znate li ko je posljednji savladao Đokovića na AO? Tužna sudbina zakucala ga je za dno

D. P.
Chung se danas ne bavi tenisom (Foto: EPA-EFE)
Chung se danas ne bavi tenisom (Foto: EPA-EFE)
Da je Australian Open "dvorište Novaka Đokovića", znali smo to i ranije, a u nedjelju smo po 10. put dobili potvrdu toga. Niz nepobjedivosti na uvodnom Grand Slam turniru povećao je na 28.

Nova godina i novi rekord za Đokovića na Australian Openu, a to je razlog da se prisjetimo ko je posljednji uspio savladati srbijanskog tenisera na turniru u Melbournu. Potrebno je vratiti se pet godina unazad i 28 mečeva.

Đoković je osvojio posljednja četiri turnira na kojima je nastupio (2019., 2020., 2021. i 2023.), a to nije učinio samo prošle godine kada mu je zabranjeno učešće jer se odbio vakcinisati protiv koronavirusa.

Za razliku od nekih drugih tenisera koji su ga znali dobiti na raznim turnirima, tog Australian Opena 2018. godine "krvnik" mu nije bio Rafael Nadal, Roger Federer ili neko od teniske elite. Đokovića je posljednji put u Melbourneu savladao zaboravljeni Hyeon Chung.

Južnokorejanac Chung prošao je pakao proteklih godina, a bio je projektovan da jednog dana preuzme teniski vrh. No, korak po korak, pao je u tamu zaborava, a njegova priča je prilično tužna.

Chung je 2017. godine osvojio prvo izdanje ATP Next Gen turnira. Tu je nadmašio svoju cijelu generaciju, a to su teniseri koji danas igraju važnu ulogu na svim velikim turnirima. Savladao je Daniila Medvedeva, Andreja Rubljova i Denisa Šapovalova te došao do prestižnog trofeja. S pravom se smatrao najboljim igračem i najvećim talentom te čuvene generacije.

Godinu nakon toga, te 2018. kada je savladao i Đokovića na Australian Openu, dosegao je zenit svoje karijere. Ušao je u Top 20 svjetskih tenisera i onda je krenuo horor.

Roland Garros 2018. godine bio je prekretnica jer je tu doživio prvu u nizu povreda. U narednoj godini zaigrao je na samo dva Grand Slam turnira, a onda 2020. godine nastupio je samo u kvalifikacijama za glavni dio žrijeba na Roland Garrosu i tu je ispao.

Sljedeće dvije godine (2021. i 2022.) propustio je u cijelosti. Povreda za povredom udaljile su ga od teniskog terena.

Potpuno nevjerovatno zvuči podatak da je posljednji meč u singlu odigrao upravo u tim kvalifikacijama za Roland Garros 2020. godine i poražen je od Renza Oliva.

Teška povreda leđa bila je jača od njega. Od augusta više nema ATP ranking i nije među profesionalcima, tako da je, čini se, karijera gotova bez da je dosegla i blizu vrhunca koji se očekivao.

Pokušao se vratiti u dublu prošle godine, ali i to je bilo neuspješno na Challengeru u Seoulu. Zvijezda, koja je jednog dana bila najbolja u svojoj generaciji, danas nema ranking i ne bavi se tenisom, a tek sada je u najboljim godinama za tenis. S 26 godina mašta o povratku na terene, ali će to biti gotovo nemoguće.