Bh. teniserke pobijedile Finsku
0

Zlatko Šoše: Nećemo biti autsajderi u prvoj grupi

Sarajevo-x.com
Pobjedom nad reprezentacijom Finske teniserke Bosne i Hercegovine u okviru play offa u Kairu plasirale su se u prvu grupu euroafričke zone Fed Cupa.

Mervana Jugić-Salkić pobijedila je Piiju Suomalainen sa 3:6, 6:4, 6:0, nakon čega je Jasmina Tinjić izgubila od Emme Laine sa 6:1, 6:3. U dublu su ove dvije teniserke ostvarile pobjedu od 6:1, 6:4 te je tako konačni rezultat glasio 2:1 za BiH.

Pored Jugić-Salkić i Tinjić, Bosnu i Hercegovinu su na turniru Fed Cupa u Kairu predstavljale Ema Burgić i Jasmina Kajtazović

"Ovo je bila sjajna sedmica za bh. tenis. Djevojke su fantastično odradile svoj dio posla, iako nije bilo nimalo lagano. Sada nas u prvoj grupi očekuje teniska elita - Švicarska, Švedska, Velika Britanija... Šesnaest reprezentacija je u prvoj grupi, ali ove godine nećemo biti autsajderi. Imamo sjajnu ekipu koju predvodi Mervana Jugić-Salkić", kazao je u razgovoru za BH radio 1 Zlatko Šoše, direktor Teniskog saveza BiH.

Prošle godine zbog povrede jedne od najboljih bh. teniserki Mervane Jugić-Salkić, naša reprezentacija se nije uspjela plasirati u prvu grupu euroafričke zone.

Međutim, ove godine zajedničkim snagama bh. teniserke su uspjele ostvariti sjajan rezultat na Fed Cup-u Egiptu.

"Uslovi su bili jako teški. Ovdje vlada nesnosna vrućina i vlaga, ali oduševljena sam zalaganjem teniserki, njihovom formom i zajedničkim duhom. Svi smo jako sretni. Finci su bili jaki protivnici, ali bh. teniserke su igrale izuzetno dobro", kazala je Sanja Kovač, selektor bh. teniske reprezentacije.

Veoma bitnu pobjedu prokomentarisala je i najbolja bh. teniserka Jasmina Tinjić, koja je nedavno uzela bh. sportsko državljanstvo.

"Ovo nije bio moj dan. Nisam bila skoncentrisana, ali timskim radom smo uspjele doći do pobjede. Zadovoljna sam što sam pomogla ekipi da se vratimo u prvu grupu", kazala je Tinjić.

Radost nije krila ni Mervana Jugić-Salkić. Napomenula je kako je riječ o mladom i sposobnom timu koji je spreman da ostvaruje i veće rezultate.

"Sretna sam i mislim da možemo mnogo više", istakla je Jugić-Salkić u izjavi za BH radio 1.

U Kairu je Portugal je savladao Gruziju sa 2:0, tako da su poznati svi učesnici prve grupe EA zone za 2012. godinu. To su: Bosna i Hercegovina, Estonija, Švedska, Švicarska, Velika Britanija, Poljska, Izrael, Bugarska, Luksemburg, Austrija, Hrvatska, Grčka, Holandija, Mađarska, Rumumija i Portugal.