Usljed velikih požara
33

Zbog zagađenog zraka prekinuti mečevi na Australian Openu, igrači se borili za dah

F. Z.
Foto: Screenshot (Dalila Jakupović)
Foto: Screenshot (Dalila Jakupović)
Zdravlje tenisera i teniserki na ovogodišnjem izdanju Australian Opena u prvom je planu nakon što je slovenska teniserka Dalila Jakupović morala predati meč u kvalifikacijama za glavni turnir.

Jakupović je pri rezultatu 6:4, 5:6 predala meč švicarskoj teniserki Stefanie Voegele zbog toga što nije mogla da diše. Morali su joj pomoći da napusti teren, a Slovenka nije jedina koja je imala problema zbog zagađenog zraka u Melbourneu, usljed velikih požara u Australiji.

"Bilo je zaista loše. Nikada nisam doživjela nešto slično. Bila sam zaista uplašena da ću kolabirati, nisam više mogla da hodam", rekla je nakon meča Jakupović.

Kvalifikacije su potom prekinute zbog lošeg kvaliteta zraka, a organizatori su najavili kako će mečevi biti nastavljeni nakon što se situacija u Melbourneu popravi.

"Mislim da nije fer što smo igrali, jer nije zdravo za igrače i igračice. Iznenađena sam, mislila sam da nećemo igrati danas, ali nismo imali izbora", rekla je Jakupović.

Zagađen zrak u Melbourneu (Foto: AFP)
Zagađen zrak u Melbourneu (Foto: AFP)

Građanima Melbournea savjetovano je da danas ostanu u svojim kućama, a Jakupović je, nakon što je predala meč, rekla kako je ljuta i tužna.

"Više sam tužna zbog toga što sam imala pobjedu u svojim rukama i jednostavno nisam mogla završiti meč. Nemam astmu, nemam ni problema s disanjem kada je vruće. Bila sam uplašena", rekla je Jakupović.

Teren je morala napustiti i Eugenie Bouchard tokom kvalifikacionog meča s You Xiaodi, a žalila se na bol u prsima. Kanađanka se vratila nakon medicinskog timeouta i pobijedila rezultatom 4:6, 7:6 i 6:1.

U međuvremenu je prekinut i egzibicioni meč Marije Šarapove i Laure Siegmund pri rezultatu 1:0 (7:6 i 5:5) za Njemicu.

"Počela sam kašljati krajem seta, ali bila sam bolesna nekoliko sedmica i mislila sam da je povezano s tim. Onda sam čula Lauru kako razgovara sa sudijom u stolici i kako i sama ima problema. Bile smo na terenu dva sata i mislim da su organizatori donijeli dobru odluku što su prekinuli meč", rekla je Šarapova.