Jednaki stavovi
137

WTA podržao Serenu Williams nakon što je optužila sudiju za seksizam

Piše: D. B.
Serena Williams (Foto: EPA-EFE)
Serena Williams (Foto: EPA-EFE)
Američka teniserka Serena Williams je tokom finala US Opena optužila sudiju za seksizam, a podršku je dobila od ženske teniske organizacije WTA.

Predsjednik WTA Steve Simon je rekao da je sudija pokazao drugačiji nivo tolerancije prema Sereni u odnosu na toleranciju prema muškarcima nakon njenih postupaka tokom finala US Opena koje je na kraju izgubila od Naomi Osake.

Serena je dobila upozorenje zbog komunikacije s trenerom, kazneni poen zbog lomljena reketa, kao i oduzimanje gema zbog toga što je sudiju nazvala "lopovom".

Američka teniserka je sudiju optužila za seksizam, a WTA je podržao njen stav.

"WTA vjeruje da ne smije biti razlika u standardima tolerancije prema emocijama koje izražavaju žene i muškarci. Smatramo da to nije bio slučaj u ženskom finalu", izjavio je Simon.

Šefica Američke teniske asocijacije (USTA) Katrina Adams je također podržala Serenu.

"Gledamo stalno muškarce kako ovo rade. Nema jednakosti kada se radi o postupcima muškaraca i žena. Ravnopravnost spolova mora biti prisutna, svi trebaju biti tretirani jednako i pošteno", kazala je Adams.

Tridesetšestogodišnja Williams je kažnjena sa 17.000 dolara zbog svojih postupaka, a za plasman u finale US Opena je zaradila 1,85 miliona dolara. Ima 23 Grand Slam titule te je jedna od 10 žena kažnjenih na ovogodišnjem turniru. Kazne je "dobilo" 26 muškaraca. Najviše kazni se odnosi na lomljenje reketa, 14 za muškarce i pet za žene.