Tenis
0

Wimbledon: Roger Federer opet u finalu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarski teniser Roger Federer plasirao se u sedmo uzastopno finale Wimbledona. U petak je na središnjem terenu pobijedio Nijemca Tommyja Haasa 7-6(3), 7-5, 6-3.

U nedjelju će Federer loviti šesti trijumf u All England Clubu. Podsjetimo da je osvajao ovaj Grand Slam turnir od 2003. do 2007. godine, a seriju je prošle godine prekinuo Rafael Nadal koji je bio bolji od Švicarca u finalu 3-2.

Sada u Wimbledonu nema španjolskog tenisera, zbog ozljede koljena, pa je Federer opet prvi favorit za londonsku krunu. Ako proslavi pobjedu u nedjelju (protiv Murrayja ili Roddicka) ugrabit će 15. Grand Slam naslov u karijeri. Time će se odmaknuti od Petea Samprasa s kojim trenutno dijeli tron (po 14 naslova).

Protiv 31-godišnjeg Haasa u polufinalu Federer je kontrolirao cijeli meč, te nije dopustio suparniku niti jednu break priliku. Istina je i da je Nijemac u glavnini meča čvrsto držao svoj servis, ali je bio slabiji u svaki od tri ključna momenta po setu.

U prvom je, u tie-breaku, od 4-3, pa do 7-3 za Federera, uglavnom promatrao genijalnost Švicarca.

U drugom setu se spašavao pri kraju seta, ali je posrnuo kod 6-5 kada nije uspio spasiti i treću set loptu (jednu je Švicarac imao kod 5-4).

U trećem je ravnopravna igra trajala do 4-3, ali je u tom trenutku Federer nasrnuo na njemačkog tenisera i iskoristio petu break loptu za 5-3, što je za tili čas potvrdio servisom za ukupnu pobjedu 7-6(3), 7-5, 6-3.

Pomalo zastrašujuće zvuči da je Federer u cijelom meču osvojio čak 55 od 62 poena nakon ubačenog prvog servisa, a taj postotak pogođenog prvog servisa je bio ogromnih 75 posto.

Time je stalno držao Haasa na distanci i stvarao pritisak kod Nijemca, koji je na kraju ipak podlegao pritisku i pao pred boljim od sebe u ovom momentu.

U drugom polufinalu će igrati dva Andyja, Britanac Murray i Amerikanac Roddick.

Wimbledon, polufinale:

Federer (2) - Haas (24) 7-6(3), 7-5, 6-3