Tenis
0

Wimbledon: Otkriveni tereni trećeg Grand Slama

Totalsport
Foto: PA
Foto: PA
S laganom kišom se probudio London u ponedjeljak, na dan početka službenog trećeg Grand Slam turnira sezone, Wimbledona u All England Clubu.

Kroz decenije igranja na "svetoj" londonskoj travi, kiša je postala sastavni dio turnira, ali i vrlo bitan faktor u režiranju budućih pobjednika. Mnogo puta je kiša odmogla teniserima, ali je isto tako jednako često i pomogla drugoj strani.

Uostalom, prošle godine je kiša dva puta prekinula epsko finale Rafaela Nadala i Rogera Federera, te je pomogla Švicarcu da zaustavi jaki nalet španskog tenisera. Na kraju je Federer ipak ostao na gubitničkoj strani, ali mu je nebo, barem malo, pomoglo pri povratku na 2-2 u setovima.

Kiša je učinila legendarno polufinale Gorana Ivaniševića i Tima Henmana 2001. godine još većim, pa je razvukla meč na tri dana, od petka do nedjelje.

Isto tako, 2004. godine, kada je Šarapova osvojila jedini Wimbledon kiša joj je bila veliko zaleđe u polufinalu protiv Lindsey Davenport. Na startu meča je Ruskinja bila u potpuno podređenom položaju, ali je nakon kišnog prekida dominirala terenom, pobijedila 2-6, 7-6, 6-1 i kasnije u finalu svladala Serenu Williams.

To su samo neki od primjera kada je kiša bila sastavni dio i Wimbledona i završnih mečeva na njemu, a isto tako, u novijoj historiji se nije dogodilo nijednom da četrnaest dana prođe bez kišne kapi. Ko uplati na kladionici na takav scenarij, a to se uistinu dogodi, postat će iste sekunde bogat čovjek.

Prognostičari najavljuju da će i ove godine, u prvoj sedmici, padati kiša u Wimbledonu, moguće već prvog dana u ponedjeljak, s obzirom na oblačno vrijeme uz kratke sunčane periode koji su najavljeni.

Nakon što je lagana kiša padala u ranim jutarnjim satima ponedjeljka, trenutno se vrijeme donekle "stabiliziralo", koliko je to moguće u Londonu.

Prognoza za Wimbledon:

ponedjeljak: oblačno, mogućnost kiše: 30 posto utorak: poluoblačno, mogućnost kiše:10 posto srijeda: sunčano, mogućnost kiše: 0 posto

četvrtak: poluoblačno, mogućnost kiše: 10 posto petak: oblačno i kišovito, mogućnost kiše: 70 posto