Osigurali se od pandemije
15

Wimbledon će od osiguranja naplatiti 114 miliona eura, obećali i veliku pomoć

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
"All England Club" još 2003. godine u svoje osiguranje uključio je i slučaj pandemije, a upravo zbog toga najprestižniji teniski turnir Wimbledon od osiguravajućeg društva dobiti će 114 miliona eura.

Prema pisanju "The Timesa", čelnici Wimbledona su svake godine za osiguranje od pandemije uplaćivali blizu 1,7 miliona eura, a s tom praksom počeli su 2003. godine kada je svijetu prijetio virus SARS.

Roland Garros i US Open nemaju slično osiguranje i ukoliko se desi da se ova dva takmičenja odgode, doživjet će finansijski gubitak od oko 250 miliona eura.

"All England Club" je objavio da će veliki dio iznosa, odnosno 23 miliona eura rasporediti klubovima, turnirima, sudijama, igračima i drugim koji su pogođeni krizom koja je nastala širenjem koronavirusa.

Podsjećamo, Organizacioni odbor Wimbledona 1. aprila je donio odluku da se ovogodišnji turnir otkaže. On je trebao početi 29. juna, no zbog pandemije koronavirusa je donesena odluka da ove godine ne bude najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu i to je prvi put nakon završetka Drugog svjetskog rata da ovaj turnir ne bude održan.