Planira igrati 2023.
73

Vijest koja je najviše obradovala Đokovića: Australija ukinula obaveznu vakcinaciju za ulazak

K. H.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković mogao bi nastupiti na prvom Grand Slamu u 2023. godini - Australian Openu, nakon što su tamošnje vlasti ukinule sve zabrane povezane s pandemijom koronavirusa.

Od srijede, niko ko dolazi u Australiju uključujući i strane državljane neće morati objašnjavati svoj status u vezi s vakcinacijom, odnosno ulazak u zemlju neće biti uvjetovan vakcinacijom.

Podsjećamo da je na početku 2022. godine Novak Đoković izazvao svjetsku dramu jer ga je vlast u Australiji višednevno zadržavala u smještaju za azilante te ga doslovno maltretirala suđenjem, žalbama i u konačnici deportacijom iz ove države, a sve iz razloga što nije bio vakcinisan.

Mediji u Srbiji pišu da Đokovićev tim u ovom trenutku razmatra mogućnost žalbe na trogodišnju zabranu ulaska u Australiju, a koja određena automatski samim tim što je deportovan iz države.

Đoković je za ovogodišnji nastup na Australian Openu dobio vizu i posebno izuzeće na osnovu preležanog koronavirusa, no na aerodromu je zaustavljen i poslali su ga u smještaj za azilante.

Nakon pravne borbe koja je trajala 11 dana, poništena je prvobitna pobjeda Đokovićevog tima i na kraju je tamošnja vlast odlučila da Đoković mora napustiti Australiju. Na kraju svega, organizatori turnira su za sve okrivili federalne vlasti.

Inače, Australian Open je omiljeni Grand Slam Novaka Đokovića, a teniser iz Srbije je u Australiji osvojio sedam titula i tamo je apsolutni rekorder.