Tenis
0

Venus Williams pobjednica, Federer i Nadal ponovno u finalu Wimbledona

FENA
Američka teniserka Venus Williams pobjednica je trećeg ovogodišnjeg Grand Slam turnira, Wimbledona. Četvrti wimbledonski naslov osvojila je pobijedivši Francuskinju Marion Bartoli sa 6:4 i 6:1.

Starije sestra Williams samo je jednom u meču izgubila igru na svojem servisu, a meč j je bio neizvjestan do 4:4 u prvom setu. Do kraja dvoboja Williams je osvojila osam od preostalih devet gemova protiv 22-godišnje Francuskinje, koja do ovog Wimbledona nikada nije igrala ni u četvrtfinalu nekog Grand Slam turnira.

Američka teniseka ponovno je potvrdila da joj odgovaraju travnati tereni u All England Clubu. Wimbledonske je naslove osvojila 2000., 2001., 2005. i sada 2007., a u finalima 2002. i 2003. godine izgubila je od svoje sestre Serene Williams.

Venus Williams, inače 23. nositelja, besprijekorno je odradila ovogodišnji nastup. U osminu finala je sa 6:1 i 6:3 izbacila drugu nositeljicu, Ruskinju Mariju Šarapovu, u četvrtfinalu je bila bolja od još jedne Ruskinje, pete nositeljice Svjetlane Kuznjecove, sa 6:3 i 6:4, a u polufinalu nije štedjela ni šestu nositeljicu, Srpkinju Anu Ivanović. Također je slavila u dva seta - 6:2, 6:4.

U finalu tenisera biće repriza prošlogodišnjeg finala, odnosno igrat će branitelj naslova, Švicarac Roger Federer i drugi nositelj Španac Rafael Nadal.

Najbolji svjetski tenisač nije imao previše problema protiv 12. nositelja, Francuza Richarda Gasqueta te je, nakon 1:44 sata igre, slavio sa 7:5, 6:3 i 6:4.

Nakon što je jučer uspio prirediti iznenađenje i iz natjecanja izbaciti trećeg nositelja, Amerikanca Andyja Roddicka, Gasquet je jak otpor pružio samo u prvom setu.

Federer je u prvome setu lomio otpor Francuza do svog vodstva od 6:5 i tada je iskoristio drugu break loptu za 7:5. U prvome setu Gasquet je imao tri break prilike, ali nije uspio nijednu iskoristiti.

U nastavku susreta Federer nije dopustio više nijednu priliku Gasquetu za obrat te je u sljedeća dva seta koristio prve break lopte i tako izborio svoj peti finale u All England Clubu, u kojem još nije izgubio u finalu.

I drugi polufinalni meč završio je vrlo brzo, odnosno za 101 minutu, jer je četvrti nositelj, Srbin Novak Đoković morao zbog ozljede predati Nadalu susret.

Srpski teniser izvrsno je otvorio meč te je napravio rani break. Nadal je imao tri prilike za obrat, ali je Đoković uspio sačuvati svoj servis i dobiti prvi set sa 6:3. Tada je Đoković počeo osjećati probleme s povredom i umorom i Nadal je s lakoćom dobio drugi set sa 6:1. U trećem setu Nadal je nastavio pritisak i poveo s 4:1, a tada mu je Đoković predao meč.

Nadal je tako dobio priliku pokušati pobijediti Federera u finalu, što još nikomu dosad nije uspjelo.

Rezultati:

finale (teniserke): Venus Williams (SAD/23) - Marion Bartoli (Fra/18) 6:4, 6:1 polufinale (teniseri):
Rafael Nadal (Špa/2) - Novak Đoković (Srb/4) 3:6, 6:1, 4:1 - predaja Roger Federer (Švi/1) - Richard Gasquet (Fra/12) 7:5, 6:3, 6:4