Laver Cup
1.1k

Veliki Roger Federer odigrao posljednji meč u karijeri, uz suze se oprostio od tenisa

H. H.
Roger Federer je zaplakao tokom govora
(Foto: EPA-EFE)
Švicarski teniser i jedan od najvećih svih vremena Roger Federer (41) odigrao je posljednji meč u karijeri i to na Laver Cupu u Londonu, a veličanstvenu karijeru završio je igranjem u paru sa svojim dugogodišnjim i velikim rivalom i prijateljom Rafaelom Nadalom.
Federer i Nadal su odigrali meč protiv Amerikanaca Jacka Socka i Francesa Tiafoea u kojem su poraženi sa 2:1 u setovima (4:6, 7:6, 11:9), ali rezultat je bio potpuno u drugom planu zbog svega što se dešavalo poslije meča.

Legendarni Švicarac nije mogao skriti emocije, pred svojim rivalima, porodicom i navijačima održao je emotivan govor, a bilo je i suza. Na kraju, ispraćen je nezaboravnim ovacijama.

Osvajač 20 Grand Slam titula zatražio je da odigra meč samo u parovima i to u obračunu reprezentacija Evrope i svijeta, a razlog leži u činjenici da se još uvijek nije u potpunosti oporavio i pored velike borbe da se vrati na teren, nije spreman za izazove koje tenis zahtijeva.

Jedan od najvećih tenisera svih vremena (41) pretrpio je tri operacije koljena i posljednji meč je odigrao na Wimbledonu prošle godine protiv Poljaka Huberta Hurkacza . Činilo se da je povreda iza njega i da je spreman da se vrati na teren, ali neposredno pred nastup na Laver Cupu bolovi su se vratili, a samim tim je i došla odluka o zvaničnom prekidu karijere.

Švicarac je osvojio 20 Grand Slam titula i šest godina završio je kao prvi igrač svijeta. Ispred njega su Rafa Nadal s 22 Grand Slam titule te Novak Đoković koji ima 21. Ukupno je osvojio 103 ATP turnira, što je više od Nadala i Đokovića.

Postoji nekoliko superlativa i epiteta koji su korišteni za opisivanje Rogera Federera. "Najveći svih vremena", "najveći sportista 21. stoljeća", "poezija u pokretu" i nema sumnje da je svojom jedinstvenom pojavom prevazišao granice tenisa, postavši idol zaljubljenika u "bijeli" sport.

Roger Federer je osvojio sve što se u ovom sportu može osvojiti, ali svojom eleganicijom i poniznošću zaslužio je naklonost publike i postao je miljenik navijača u protekle dvije decenije.

Njegovo poštovanje prema drugima i nepokolebljiva predanost sportu koji voli, odvajaju ga od svih ostalih. Iako drugi mogu nadmašiti njegove rekorde, Roger će se uvijek pamtiti kao ultimativni teniski šampion koji je promijenio ovu igru.