Prvi Grand Slam sezone
21

Večeras počinje Australian Open, Đoković ide po 10. titulu i izjednačenje Nadalovog rekorda

E. B.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Večeras u 1 sat iza ponoći počinje Australian Open, prvi teniski Grand Slam turnir sezone.

Skoro svi najbolji teniseri svijeta će zaigrati u Melbourneu, od najboljih 100 na svijetu samo nećemo vidjeti Carlosa Alcaraza (1. na ATP listi), Reillyja Opelku (39.) i Kamila Majchrzaka (81.).

Prvi favorit turnira je Novak Đoković (ATP 5.) koji ide po jubilarnu desetu titulu u Melbourneu. Pored toga, srbijanski as se bori i za izjednačenje rekorda po broju Grand Slam titula koji drži Rafael Nadal (ATP 2.) koji je najveće teniske turnire osvajao 22 puta.

Upravo će Nadal biti najveći Đokovićev rival, a njih dvojica se mogu sastati tek u finalu.

Žrijeb je bio povoljan za Đokovića, te bi se on se na putu do finala od velikih rivala mogao sastati samo protiv Andreja Rubljova u četvrtfinalu, te Alexandera Zvereva ili Caspera Ruuda u polufinalu. U prvom kolu srbijanski teniser igra protiv Roberta Carballesa Baene 17. januara u 10:30 sati.

S druge strane u Nadalovoj polovini žrijeba u četvrtfinalu bi mu rival mogao biti Daniil Medvedev, a u polufinalu Stefanos Tsitsipas. Nadalov prvi rival je Jack Draper protiv kojeg igra sutra ujutro u 4:30 sati po srednjoevropskom računanju vremena.

Podsjetimo, prošle godine Đoković je deportovan iz Australije jer nije vakcinisan, a turnir je osvojio Nadal pobjedom nad Medvedevom rezultatom 3:2 u setovima.

Damir Džumhur se nije plasirao u glavni žrijeb kroz kvalifikacije, ali će Bosna i Hercegovina imati predstavnika na Australian Openu. Tomislav Brkić će igrati u dublu sa Gonzalom Escobarom, a u prvom kolu rivali su im Ilija Ivaška i Oscar Otte. Taj meč će biti odigran 18. januara.

U ženskoj konkurenciji ubjedljiva favoritkinja za osvajanje trofeja je najbolja teniserka svijeta, Poljakinja Iga Swiatek.