Velike promjene
56

Uzalud su "posudili" turnir Banjoj Luci zbog renoviranja terena: Beograd izbrisan iz ATP kalendara

E. B.
Više se neće elitni tenis igrati u Beogradu
Više se neće elitni tenis igrati u Beogradu
ATP Tour planira velike promjene u kalendaru, te više nećemo gledati vrhunske tenisere na turniru u Beogradu.
ATP planira nastaviti smanjivati broj turnira, ali i povećati one bitnije na kojima bi više tenisera iz vrha učestvovalo.

Kako tvrdi L'Equipe, od 2025. će biti ugašeno pet takmičenja serije 250, a tri će povećati svoj nivo na seriju 500.

To automatski znači da se u budućnosti neće dodavati nova takmičenja, a s obzirom da je licenca za ATP 250 turnir iz Beograda prebačena na Bukurešt, jasno je da će glavni grad Srbije ostati bez teniskog spektakla.

To znači da je posljednji ATP 250 Beograd u suštini održan ovog ljeta u Banjoj Luci na teniskom kompleksu koji je koštao 23 miliona KM, a na kojem je slavio Dušan Lajović.

Beograd je "posudio" turnir Banjoj Luci na jednu godinu kako bi se tereni u glavnom gradu Srbije renovirali i bili spremni za podizanje nivoa turnira sa ATP 250 na ATP 500. No, na kraju neće više imati ni ATP 250 turnir.

Naime, porodica Đoković je na nekoliko godina iznajmljivala licencu od nekadašnjeg rumunskog tenisera, a sada uspješnog milijardera Iona Tiriaca za turnir koji je bio održavan u Budimpešti.

Mađari su odustali od takmičenja kada je počela pandemija, rumunski milijarder ga je dao Novaku, ali je taj period istekao, a Tiriac je već odredio da se iduće godine od 15. do 21. aprila turnir ponovo igra u Bukureštu, gdje je bio od 1993. do 2017., kada je ustupljen Budimpešti do prelaska u Beograd.

Kako tvrdi L'Equipe, već se i znaju promjene za budućnost. Turniri u Estorilu i na Mallorci se brišu iz kalendara, dok se tri sjedinjuju sa još tri i formirat će seriju 500 na mjestima gdje ranije nije bila.

Doha će kupiti licencu Newporta, Minhen Lyona, a Dallas Atlante i svi će umjesto dosadašnjih 250 sada biti iz serije 500.