Tenis
0

Uspješna sezona bh tenisa

FENA
Ema Burgić
Ema Burgić
Teniski sport u Bosni i Hercegovini bilježi izuzetno uspješnu sezonu. U seriji sjajnih rezultata bh. tenisera i teniserki u 2008. godini najvrijedniji je ostvarila ženska Fed cup reprezentacija, koja je izborila plasman u 1. grupu Evro-afričke zone, u kojoj će naredne sezone igrati u konkurenciji ekipa Velike Britanije, Poljske, Hrvatske, Slovenije, Holandije, Rumunije, Švedske. Predvođene selektorkom Sanjom Kovač ovaj uspjeh su ostvarile Sandra Martinović, Mervana Jugić-Salkić Nadina Šećerbegović i Dijana Stojić.

Na prigodnoj svečanosti predsjednik Teniskog saveza BiH Edin Arslanagić naglasio je, da teniski sport u našoj zemlji u takmičarskom dijelu bilježi pravu ekspanziju, te da postignuti rezultati nisu slučajni.

Naše dvije najbolje teniserke u ovoj godini - Mervana Jugić Salkić iza sebe ima jednu od svojih najboljih sezona, dok je Sandra Martinović dostigla svoje najbolje rankinge i u singlu i u dublu, u obje konkurencije je bila u top 200. Uspješnu sezonu bh. tenisa zaključila je Ema Burgić, 16-godišnja djevojčica iz Lukavca, koja i ovih dana svijetu pokazuje svu raskoš svog talenta, pobjedom na Challenger turniru u Španiji.

I naši najbolji tenseri u 2008. godini ostvarili su značajne rezultate. Godina će se pamtiti do dometima Mirze Bašića, 17-godišnjaka iz Sarajeva, koji je prvi bh. junior koji se našao u top 10 na ITF rang-listi. Na toj listi trenutno se nalazi čak devet bh. tenisera, a njima treba dodati i pet djevojaka, što svjedoči o sve kvalitetnijem radu sa mlađim kategorijama u više centara širom BiH.

Također, vrijedi istači uspjeh muške juniorske reprezentacije koja je ljetos igrala finalni turnir Evropskog ekipnog prvenstva i osvojila 8. mjesto. U sastavu ekipe bili su Damir Džumhur, Alen Salibašić i Derviš Šutković. U profesionalnoj konkurenciji na ATP-listi najboljih tenisera nalazi se osam bh. igrača, a predvode ih Aldin Šetkić, Ismar Gorčić i Siniša Marković.

U ovoj sezoni u BiH je organizovno 118 turnira, na kojima je učestvovalo oko 10.000 takmičara. Od navednog broja 21 turnir bio je međunarodni, od kojih osam juniorskih i čak 13 profesionalnih, na kojima su učestvovali igrači iz više od 40 zemalja svijeta.

Bh. juniori učestvovali na 115 međunarodnih juniorskih turnira na svim kontinentima, gdje su dostojno predstavljali BiH.

Na kraju svečnosti dodijeljene su godišnje nagrade TS BiH igračima i igračicama koji su takmičarsku sezonu 2008. završili na prvim mjestima na bh. rang-listama u svim kategorijama.