Odlična igra
1.8k

US Open: Džumhur pomeo Cuevasa i plasirao se u 2. kolo

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: Arhiv/EPA)
Damir Džumhur (Foto: Arhiv/EPA)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur danas je u 1. kolu US Opena igrao protiv Urugvajca Pabla Cuevasa. Pobjednik je bio naš teniser, koji je dobio meč 3:0 u setovima, bilo je 7:5, 7:6/7:3/, 6:1.

Džumhur se kao 56. igrač svijeta za plasman u 2. kolo posljednjeg Grand Slama sezone borio protiv Cuevasa, koji se nalazi na 31. mjestu ATP liste.

Damir je na početku meča napao Cuevasov servis, ali se Urugvajac izborio i poveo 1:0, U naredom gemu je servirao Džumhur, ali je dopustio protivniku da napravi break za vodstvo 2:0.

Bh. teniser je potom zaigrao bolje te je vratio break bez izgubljenog poena, a onda odservirao za izjednačenje 2:2. Džumhur je protivniku oduzeo servis i u sedmom gemu za prednost 4:3, bio je u odličnoj prilici, ali mu se Cuevas odmah revanširao breakom, a potom je i preuzeo vodstvo.

Velika borba se nastavila pa je Damir u 11. gemu napravio svoj treći break, a potom uspješno servirao za osvajanje prvog seta 7:5.

Nakon što je Cuevas otvorio drugi set servisom bez izgubljenog poena, Džumhur je pri svom servisu imao dosta problema, ali je spasio dvije break lopte te izjednačio na 1:1. Potom je napao servis protivnika te je iskorištenom trećom break loptom stekao prednost 2:1. U naredna dva gema su oba tenisera gubila servise, a onda je u sedmom gemu servis "poslušao" Cuevasa, koji je stekao prednost 4:3. Ista situacija je viđena u 11. i 12. gemu, bilo je 6:6, pa se igrao tie-break u kojem je uspješniji bio Džumhur zahvaljujući dva mini-breaka, pa mu je pripao i drugi set.

Džumhur je servirao na početku trećeg seta, imao je problema, ali je spasio break loptu i "izvukao" se. Potom je u četvrtom gemu oduzeo servis Cuevasu za 3:1, a onda i povisio prednost na 4:1. Uslijedio je novi break, da bi na kraju Damir svojim servisom završio ovaj meč.

Džumhur će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela Nicolas Kicker (93. ATP) - Cedrik-Marcel Stebe (107. ATP).

US Open, 1. kolo:

Damir Džumhur - Pablo Cuevas 3:0 (7:5, 7:6/7-3/, 6:1)