Scena obišla svijet
0

Ukrajinska teniserka u suzama je odbila rukovanje s Ruskinjom, sada tvrdi da je to dio plana

D. P.
Kostjuk je osvojila prvu WTA titulu (Foto: EPA-EFE)
Kostjuk je osvojila prvu WTA titulu (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk privukla je mnogo pažnje nakon finala WTA turnira u Austinu jer nije željela da se rukuje s Ruskinjom Varvarom Gračevom, a sada je objasnila svoj postupak.
Kostjuk je dospjela u centar pažnje prvo zbog titule u Austinu, a onda zbog gestikulacije. Odbila je pružiti ruku Gračevoj, a onda je povikala "Slava Ukrajini". Naravno, razlog ovakvog poteza je vojna agresija Rusije na Ukrajinu koja traje više od godinu dana.

Ova mlada Ukrajinka (21) objasnila je šta se tačno dogodilo. Kostjuk ističe da je sve bio dio unaprijed smišljenog plana o kojem se konsultovala s organizacijom WTA.

"Moje ponašanje i potezi bili su unaprijed smišljeni", otkrila je Ukrajinka, kojoj je ovo prva titula u karijeri.

"Obavila sam razgovor s predstavnicima WTA. Oni su tražili da znaju kako zamišljam eventualnu dodjelu nagrada, fotografisanje i ostale detalje. Odmah sam ih upozorila da se neću rukovati niti fotografisati s njom tako da su bili spremni. Nikada mi privatno niti javno Varvara nije osudila situaciju u Ukrajini, niti postupke svoje pvlasti, tako da je to za mene znak da ona to u duši zaista podržava", rekla je Kostjuk.

Podsjetimo, Ukrajinka se na US Openu nije rukovala ni sa Bjeloruskinjama Viktorijom Azarenkom i Aleksandrom Sasnovič.