"Nevjerovatni" Del Potro
0

"U finalu moram biti još bolji"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Juan Martin del Potro i Rafael Nadal potpuno su istom riječju opisali igru kojom je 20-godišnji Argentinac deklasirao velikog ljevorukog Španca 6-2, 6-2, 6-2 u polufinalu US Opena.
  • Igrao sam nevjerovatno, ali u finalu ću morati biti još bolji – priznao je Del Potro, koji će u svom prvog Grand Slam finalu karijere u ponedjeljak igrati protiv Švicarca Rogera Federera.

  • Del Potro je igrao nevjerovatno – složio se i Nadal.

Dakako, obojica su rekli još podosta toga. Del Potro je za početak objasnio formulu svog uspjeha:

  • Bio sam vrlo usredotočen na svoj servis, na svaku break loptu. Nastojao sam stalno biti agresivan. Ma, igrao sam nevjerojatno, u tome je ipak bio ključ – ponovio je Del Potro.

Prošle godine je sjajni Argentinac osvojio četiri turnira zaredom uoči dolaska na US Open, Stuttgart i Kitzbühel na zemlji, te Los Angeles i Washington na betonu. Bila su mu to i prva četiri finala u karijeri, sva četiri je dobio. Na US Openu ga je u četvrtfinalu svladao Andy Murray i zaustavio Argentinčev pobjednički niz na 23 pobjede zaredom.

  • Jako sam napredovao u igri, dobro serviram u važnim trenucima. S velikim povjerenjem odigravam udarce forhendom, a servis i forhend su dva vrlo važna elementa u mojoj igri. U dobroj sam formi i stigao sam vrlo blizu ostvarenju mog sna, osvajanju ovog turnira. Nadam se da i to mogu učiniti. Sutra ću pružiti svoj maksimum do zadnjeg poena i uživati u najljepšem trenutku mog života, bez obzira da li pobijedio ili izgubio – pričao je Del Potro dok još nije znao da će mu protivnik u finalu biti Švicarac Roger Federer, protiv kojeg je izgubio svih šest dosadašnjih mečeva.

Najbliži pobjedi protiv Federera je Del Potro bio u polufinalu ovogodišnjeg Roland Garrosa, imao je 2-1 u setovima. Ipak, Federer je pobijedio u pet setova, a u finalu je svladao Šveđanina Robina Söderlinga, čime se dokopao svog prvog naslova na pariškom Grand Slam turniru. Krunu na French Openu je Federer tako preoteo Rafaelu Nadalu, koji nakon poraza od Söderlinga u osmini finala, njegovog prvog uopće na Roland Garrosu, zbog hroničnih problema s oba koljena uopće nije igrao tenis sve do dva turnira iz kategorije Masters 1000, u Montrealu i Cincinnatiju, koji su prethodili US Openu.

Upravo u dugoj pauzi Nadal će potražiti razlog uvjerljivog poraza od Del Potra.

  • Del Potro je igrao nevjerovatno i apsolutno je zaslužio pobjedu. Meni je nakon duge pauze ipak bila otežavajuća okolnost što sam se vratio tenisu na dva Masters 1000 turnira. Možda je to bilo prebrzo za mene, odmah krenuti od najjačih turnira. Bilo bi lakše vratiti se na nekom manjem turniru ali nisam imao izbora, kalendar je ''rekao'' da se moram vratiti u Montrealu i Cincinnatiju - rekao je Nadal.

Španac, bez obzira na sve, nije ni pomislio na odustajanje od US Opena, ali se u New Yorku mučio s bolovima u trbušnom zidu.

  • Bilo mi je važno zaigrati na US Openu, pokušati dati sve od sebe. Ovo je jedan od najvažnijih turnira, morao sam pokušati, zar ne?