Becker poručio Henmanu
0

"Tvoja zemlja te treba"

Totalsport
Boris Becker (Foto: AFP/Getty Images)
Boris Becker (Foto: AFP/Getty Images)
Legendarni bivši njemački teniser Boris Becker pozvao je Tima Henmana da pomogne u spašavanju obraza britanskom tenisu.

Iako Teniski savez Velike Britanije slovi kao jedan od najbogatijih na svijetu, iako je Wimbledon njihov zaštitni znak i Andy Murray je treći najbolji teniser današnjice, britanska Davis Cup reprezentacija grca u problemima.

Tako je Velika Britanija proteklog vikenda poražena od Litve (3-2) u prvom kolu II Euroafričke grupe Davis Cupa (bez Andyja Murrayja u sastavu), a zanimljivo, njihova posljednja njihova pobjeda došla je u septembru 2007. godine protiv Hrvatske, što je bio danas penzionisanom 35-godišnjem Henmanu posljednji nastup za reprezentaciju u ulozi igrača.

Britanski teniski savez (LTA) sada želi smijeniti aktuelnog selektora Johna Lloyda i na njegovo mjesto postaviti Henmana, a Becker smatra da je on svakako čovjek koji može unaprijediti tenis na Otoku, pa čak i ako ne preuzme dužnost selektora.

"Promjena Davis Cup selektora nije lijek. Trebaju se stvari promijeniti iz korijena, od samih početaka. Volio bih da se Tim uključi jer je on veliki uzor mladima. On im može prenijeti svoje iskustvo i pritom im ne bi govorio o uspjesima koje je ostvario prije 50 godina nego nedavno. Djeca se mogu s njime poistovjetiti", rekao je Becker.

Sljedeći dvoboj koji očekuje Veliku Britaniju u Davis Cupu je onaj u razigravanju za opstanak u II grupi Euroafričke zone protiv Turske u julu.