Wimbledon
0

Tsonga izbacio Federera nakon 0-2 u setovima!

Totalsport
Jo-Wilfried Tsonga (Foto: wimbledon.com)
Francuz Jo-Wilfried Tsonga kreirao je najveće iznenađenje Wimbledona, pobjedom u četvrtfinalu protiv šesterostrukog pobjednika, Švicarca Rogera Federera, 3-6, 6-7(3), 6-4, 6-4, 6-4.

Sama Tsongina pobjeda protiv Federera svakako spada u kategoriju većih iznenađenja, pogotovo kada je u pitanju Wimbledon. No, ako znamo da je Tsonga pobijedio nakon što je Federer imao 2-0 u setovima, onda je to već i senzacija.

Uostalom, Tsongi je ovo prvi polufinale u Wimbledonu u karijeri, a Federera je dobio samo jednom u prethodnih pet mečeva. Dogodilo se to u Montrealu prije dvije godine, kada je Federer u trećem setu vodio s 5-1, ali je ipak izgubio u tie-breaku. Tsonga je ovom prilikom napravio novi veliki preokret protiv Federera, ali svakako i puno vrjedniji.

Koliko je Tsonga dobro servirao u ovome dvoboju, najbolje će reći jedan podatak. Federer je u cijelom meču imao samo jednu jedinu break-loptu, u prvom setu, koju je i realizirao. To mu je bilo dovoljno za prvi set. Drugi je dobio u tie-breaku. No, Tsonga je zadržao iznimno visoku razinu igre. Zapravo, nakon drugog seta počeo je igrati još bolje. Čudesno je servirao, igrao voleje, dovoljno dobro je i reternirao za po jedan break u tri preostala seta. Jednostavno su ga služili svi udarci valjda baš onako kako je zamislio i poželio. Za razliku od Federera.

"Igrao sam nevjerojatno, uspio sam se vratiti nakon 0-2 u setovima, ovo je ludo! Roger je najveći šampion u tenisu, pobijediti takvog igrača, pogotovo na travi, fenomenalan je pothvat. Nakon drugog seta sam i dalje vjerovao, počeo sa igrati i servirati nevjerojatno. Naravno da sam potrošio dosta energije u ovom meču, ali imat ću dovoljno vremena za rekuperaciju. Jako se radujem sljedećem izazovu, meču protiv Đokovića i nadam se novoj pobjedi", rekao je Tsonga, 19. teniser svijeta, odmah nakon meča.

Federeru je ovo prvi poraz u karijeri na bilo kojeg Grand Slam turniru nakon vodstva 2-0 u setovima. I lani je ispao u četvrtfinalu Wimbledona, tada od Čeha Tomaša Berdycha.

Inače, Tsonga je imao 63 izravna poena, Federer šest manje. Švicarac je napravio samo 11 neforsiranih pogrešaka, Tsonga dvostruko više.

Tsongin najveći dosadašnji uspjeh na Grand Slam turnirima bio je plasman u finale Australian Opena 2008. godine. Tada je izgubio od Novaka Đokovića, koji će mu biti suparnik i u polufinalu Wimbledona. Zanimljivo da Tsonga ima 5-2 u pobjedama protiv Đokovića, no, zadnji meč odigrali su početkom 2010. godine na Australian Openu. Tada je slavio 26-godišnji Francuz u pet setova.

Đoković će protiv Tsonge odigrati svoj treći polufinale u Wimbledonu (2007., 2010.). Ostvari li prvi plasman u finale, osigurat će skok na prvo mjesto ATP liste sljedećeg ponedjeljka. No, čak i ako izgubi od Tsonge, postat će novi broj 1 svjetskog tenisa ukoliko Španjac Rafael Nadal ne odbrani naslov pobjednika u All England Clubu...

Wimbledon, četvrtfinale:

Tsonga (12) – Federer (3) 3-6, 6-7(3), 6-4, 6-4, 6-4 Đoković (2) – Tomic 6-2, 3-6, 6-3, 7-5