2:1 u setovima
10

Tsitsipas nakon preokreta savladao Đokovića i izbacio ga s ATP turnira u Šangaju

K. H.
Stefanos Tsitsipas (Foto: EPA-EFE)
Stefanos Tsitsipas (Foto: EPA-EFE)
Grčki teniser Stefanos Tsitsipas (ATP: 7.) pobijedio je prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića u meču četvrtfinala ATP turnira u Šangaju rezultatom 2:1 u setovima (3:6, 7:5, 6:3).

Đoković je bolje otvorio meč i prvi set riješio u svoju korist rezultatom 6:3. Već u drugom gemu Đoković je napravio break i stigao u vodstvo od 2:0, a zahvaljujući sigurnoj igri na svoj servis do kraja prvog seta sačuvao je stečenu prednost i stigao u vodstvo u setovima.

Drugi set protekao je u sigurnoj igri oba tenisera u trenucima kada su imali svoj servis, a pobjednik je odlučen tek u 12. gemu, odnosno prvi vodstvu Tsitsipasa od 6:5 kada je iskoristio prvu break loptu i poravnao na 1:1 u setovima.

U trećem setu oba tenisera opet su sigurno igrala na svoj servis, a ključni je bio četvrti gem u kojem Tsitsipas pravi drugi break na meču, stiže u vodstvo od 3:1 i zahvaljujući sigurnoj igri u trenucima kada je imao svoj servis priveo je meč kraju i plasirao se u polufinale.

Grčki teniser će u polufinalu igrati protiv četvrtog igrača svijeta Daniila Medvedeva koji je u četvrtfinalu bio bolji od Fabija Fogninija.