Tenis
0

Transseksualka Paredes naslijedila Renee Richards

Totalsport
Čileanska transseksualka Andrea Paredes von Roth prva je teniserka nakon više od 30 godina kojoj je ITF nakon promjene spola dozvolio nastup na profesionalnom turniru.

Međunarodna teniska organizacija (ITF) dala je zeleno svjetlo toj 37-godišnjakinji da nastupi na turniru iz Futures ranga u Buenos Airesu. Uprkos tome što se dotična teniserka, rođena kao muško 4. jula 1971. godine, ekspresno oprostila od turnira nakon što ju je s dva puta po 6-0 nadjačala Njemica Nicola Slater, razloga za zadovoljstvo nije joj manjkalo.

  • Ostvario mi se san. Svi su se prema meni lijepo odnosili, mnogo bolje nego u mojoj domovini. Mnogo normalnije gledaju na moju operaciju. Ponosim se što sam, nakon Richards, druga transseksualka u tenisu - rekla je Paredes, koje se do operacije izvedene u oktobru 2000. godine odazivala na ime Ernesto.

Spomenuta Richards proslavila se tenisom pod imenom Renee (rođena kao Richard Raskind 1934. godine), a svojevremeno je uz osvajanje turnira zauzimala 20. mjesto svjetske liste. Prvobitno joj je odbijen nastup na turnirima, pa je svoje pravo tražila sudskim putem. Kada se ostavila tenisa vratila se svojoj profesiji - medicini.

Da bi se Paredes mogla pronaći u ženskom dijelu žrijebova teniskih turnira potvrđeno je u novembru prošle godine.

  • Morala sam proći nekoliko testova. Sada mi je 37 godina, a osjećam se kao da mi je deset manje. Smatram da je priča o starosti u sportu zastarjela. Mirno sam prihvatila svoju prvu utakmicu, ona je početak moje karijere za koju se već dvije godine pripremam u tišini - zaključila je Andrea.