Uznemirujuće
394

Tragedija i uspjeh Kvitove: Od krvave ruke do finala Australian Opena

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Češka teniserka Petra Kvitova poražena je danas od Japanke Naomi Osake u finalu Australian Opena, ali i pored poraza u prvom ovogodišnjem Grand Slamu Čehinja se smatra moralnom pobjednicom s obzirom na to da je prije tri godine imala minimalne šanse da se uopšte više ikada bavi tenisom.

Petra je prije tri godine doživjela tešku povredu ruke nakon napada provalnika koji je bio naoružan nožem. On je nožem povrijedio živce dva prsta na lijevoj ruci u kojoj Čehinja drži reket.

Doktori su u tom trenutku smatrali da su šanse za povratak Kvitove na teren minimalne, ali tri godine nakon toga ona je stigla do samog finala velikog turnira i odigrala sjajan meč u Melbourneu i još jednom dokazala da je u životu sve moguće.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Lijeva ruka mi je teško povrijeđena u pokušaju samoodbrane, potresena sam, ali i sretna što sam uopšte živa", napisala je Kvitova prije tri godine na društvenim mrežama.

Nakon što je Kvitova stigla u bolnicu doktori su se odmah odlučili na operaciju, a trajala je puna četiri sata. Četiri sata u kojima su doktori pokušavali spasiti živce u rukama, prste i na kraju krajeva - karijeru. S obzirom na to da je operacija prošla uspješno, Čehinja je počela s procesom rehabilitacije, a pet mjeseci nakon napada, vratila se treninzima i tenisu. Teška povreda ipak je ostavila traga na njenim igrama i sve do ovogodišnjeg Australian Opena, nikada se nije uspjela plasirati dalje od četvrtfinala jednog Grand Slama.

Iako je doživjela poraz, Kvitova je nakon meča istakla da je ovo najveći uspjeh njene druge karijere, poslije čega je dobila velike ovacije publike.

"Željela sam pobijediti i podići trofej, ali iako to nisam uradila, mislim da sam već pobjednica, a to je bilo prije dvije godine kada sam se uopšte vratila tenisu. To je za mene čudesan poduhvat jer u jednom trenutku nisam bila sigurna hoću li uopšte moći držati reket", istakla je Kvitova.

Njena današnja protivnica i osvajačica Australian Opena ove godine Naomi Osaka također je imala samo riječi hvale za svoju kolegicu.

"Petra, želim ti iskazati najveće čestitke, prošla si kroz puno toga i uvijek sam željela igrati s tobom. Iskreno, nisam željela da naš prvi meč bude onaj u kojem jedna mora osvojiti, a druga izgubiti Grand Slame", istakla je Osaka.

Svijet sporta još jednom je pokazao da je u životu sve moguće. Poraz nije poraz sve dok postoji šansa za pobjedu, za povratak, za još jednu priliku. Za rođene pobjednike uvijek postoji mjesto na vrhu. Petra Kvitova to jeste.