Tenis
0

Tommy Haas uzeo američko državljanstvo

Totalsport
Tommy Haas (Foto: AP)
Tommy Haas (Foto: AP)
Njemački teniser Tommy Haas, trenutno 17. na ATP listi, obavio je sve administrativne zahvate, te je postao građanin Sjedinjenih Američkih Država.

Ponosno je Haas pozirao s američkim pasošem, nakon obavljenih poslova u Tampa Bayju, na Floridi. Podsjetimo da Haas već duže vrijeme stoluje na poluotoku SAD-a, u Bradentonu, a tamo se doselio kao mladić od 13 godina, kada je uplovio u tenisku akademiju Nicka Bollettierija.

Ovaj akt ne povlači za sobom i Haasovo igranje za američku Davis Cup reprezentaciju, već je i sam napomenuo kako će i dalje biti na raspolaganju njemačkom Davis Cup selektoru Patricku Kühnenu. Haas je 3. aprila 1978. godine rođen u Hamburgu.

"Imam za vas vijest koja me je jako obradovala. Postao sam građanin Sjedinjenih Američkih Država", piše Haas na vlastitoj internetskoj stranici, te nastavlja:

"Ja i još 300-ak emigranata iz sedamdesetak zemalja svijeta smo krajem januara prisustvovali svečanosti uručenja pasoša u Tampi. Stvarno sam sretan što je sve tako završilo jer sam odavno u SAD-u. Sretan sam i što sam jedan u nizu nakon Arnolda Schwarzeneggera, Marlene Dietrich, Alberta Einsteina, Monice Seles ili, pak, mog uzora Ivana Lendla", napisao je Haas, koji je prošle godine igrao polufinale Wimbledona, a prije osam godina je bio drugi igrač na ATP listi.