ATP Madrid
2

Tipsarević izbacio sunarodnjaka Đokovića

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Sunarodnjaci su bili kobni za prva dva nositelja ATP Masters 1000 turnira u Madridu. Nakon što je jučer Fernando Verdasco izbacio Rafaela Nadala, u srpskom četvrtfinalu Janko Tipsarević je nadigrao Novaka Đokovića.

Za novo iznenađenje u španskoj prijestolnici pobrinuo se 7. nositelj Janko Tipsarević koji je sa 7-6(2), 6-3 nadigrao prvog igrača svijeta, te branitelja naslova i 1. nositelja turnira Novaka Đokovića. Za drugu pobjedu u šest susreta s cjenjenijim sunarodnjakom Tipsarević je "ispalio" čak 30 winnera i spasio svih sedam break-lopti za pobjedu nakon sata i 44 minute igre. Bio je ovo 4. poraz Đokovića ove sezone, i prvi poraz prije polufinala od novembra 2010. godine kada ga je također na ATP Masters 1000 turniru, ali u u Parizu, nadigrao Francuz Michel Llodra. Ne računamo predaju bez borbe u Parizu godinu dana kasnije Jo-Wilfriedu Tsongi u četvrtfinalu.

Tipsarevića, pak, u polufinalu očekuje susret s 3. nositeljem, Švicarcem Rogerom Federerom, koji je pobjedom 6-4, 6-4 iz turnira ispratio posljednjeg domaćeg predstavnika u singlu Davida Ferrera. Po jedan break u svakom setu bio je dovoljan pobjedniku Madrida iz 2006. i 2009. godine za ulazak među četiri.

Prije Ferrera domaća se publika oprostila i od Fernanda Verdasca koji je očito previše slavio jučerašnju pobjedu nad Rafaelom Nadalom. Naime, 6. nositelj, Čeh Tomaš Berdych, razbio je Verdasca sa 6-1, 6-2 za svega malo više od sat vremena. Češki teniser za finale će se boriti protiv Argentinca Juana Martina del Potra koji je u četvrtfinalu zaustavio lanjskog pobjednika Umaga, Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova, sa 6-3, 6-4.

Što se tiče ženskog dijela turnira, u preostala dva meča polufinale su izborile Agnieszka Radwanska i nezaustavljiva češka kvalifikantica Lucie Hradecka koja bi jedina mogla biti tužna ukoliko organizatori odustanu od plave zemljane podloge. Čehinja kojoj ova podloga očito odgovara niže velike rezultate, pa je nakon pobjede nad 4. igračicom svijeta i lanjskom osvajačicom Wimbledona, sunarodnjakinjom Petrom Kvitovom, uzela "skalp" i 5. teniserki s WTA ljestvice i lanjskoj pobjednici US Opena, Australki Samathi Stosur, koju je u vrlo neizvjesnom meču svladala u dva tie-breaka. Bile su to prve dvije pobjede Hradecke nad igračicama iz Topa 10, a za finale će morati preskočiti još jednu veliku prepreku, Amerikanu Serenu Williams.

Drugi polufinalni par čine Bjeloruskinja Viktorija Azarenka i njena "mušterija", Poljakinja Agnieszka Radwanska. Ove sezone Azarenka je dobila svih pet dvoboja s poljskom teniserkom. Radwanska je u četvrtfinalu bila bolja od još jedne kvalifikantice, Amerikanke Varvare Lepchenko, s dva puta po 6-4.

ATP Madrid, četvrtfinale:

Del Potro (10) – Dolgopolov 6-3, 6-4 Berdych (6) – Verdasco (15) 6-1, 6-2 Tipsarević (7) – Đoković (1) 7-6(2), 6-3 Federer (3) – Ferrer (5) 6-4, 6-4  

WTA Madrid, četvrtfinale:

Azarenka (1) – Li (8) 3-6, 6-3, 6-3 S. Williams (9) – Šarapova (2) 6-1, 6-3 Hradecka – Stosur (5) 7-6(8), 7-6(6)

Radwanska (4) – Lepchenko 6-4, 6-4