Tenis
0

Tinjić najbolja bh. teniserka u protekloj godini

FENA
Jasmina Tinjić
Jasmina Tinjić
Bosanskohercegovačka teniserka Jasmina Tinjić predvodi ovogodišnju listu najboljih bh. teniserki koje su ostvarile plasman na WTA listi najboljih igračica svijeta.

Tinjić se nakon nekoliko godina igranja pod hrvatskom zastavom vratila u BiH. Godinu je okončala na 293. mjestu WTA liste, dok je sezonu počela na 381. poziciji.

Mervana Jugić-Salkić godinu je završila na 333. poziciji WTA liste, što je u poređenju s godinom ranije napredak za 129 mjesta.

Jugić-Salkić je najbolja dubl igračica Bosne i Hercegovine, a godinu je završila na 101. mjestu liste.

Na WTA listi slijedi Sandra Martinović na 587. mjestu, zatim Jasmina Kajtazović na 672.u, Jelena Simić na 884., Ema Burgić (karijeru nastavila na koledžu u SAD-u) na 944., dok se prvi put na listu uvrstila i Anita Husarić, koja se nalazi na 1.210. mjestu.

Ženski tenis u BiH u ovoj godini je obilježio sjajan nastup Fed Cup reprezentacije. Na takmičenju Druge grupe Evro-afričke zone, bh. selekcija je zabilježila četiri pobjede (Turska 3:0, Gruzija 2:1, Armenija 3:0 i Finska 2:1) te izborila plasman u Prvu grupu.

Za reprezentaciju su nastupile Jasmina Tinjić, Mervana Jugić- Salkić, Ema Burgić i Jasmina Kajtazović.

Bh. selekciju početkom februara naredne godine očekuje nastup na turniru Prve grupe. Mogući protivnici selekciji BiH su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Velika Britanija, Grčka, Mađarska, Izrael, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija i Švedska.

Bh. juniori i juniorke su na turnirima ITF-a do 18 godina osvojili tri titule u singlu i tri u dublu (Anita Husarić, Dario Račić, Damira Muminović i Dea Herdželaš).

Na turnirima ''Tennis Europe'' do 16 godina Dea Herdželaš je osvojila dvije titule u dublu, dok je naša najuspješnija juniorka u konkurenciji do 14 godina bila Katarina Jokić. Ona je uz četiri titule u singlu i jednu u dublu osvojila i peto mjesto na Mastersu osam najboljih juniorki Evrope. Godinu je završila na 6. mjestu rang liste ''Tennis Europe'', navodi se u rezimeu sezone, koji je objavio Teniski savez BiH.