ATP Finals
86

Thiem nakon velike drame i atomskog tenisa pobijedio Đokovića

N. K.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Austrijski teniser Dominic Thiem (5. ATP) pobijedio je u drugom kolu ATP Finalsa u Londonu Srbijanca Novaka Đokovića (2. ATP) rezultatom 2:1, po setovima 6:7, 6:3, 7:6. Thiem je tako potvrdio pobjedu nad Rogerom Federerom ostvarenu u prvom kolu.

Prvu grešku na meču napravio je Thiem u četvrtom gemu prvog seta kada je izgubio svoj servis, ali je ekspresno uzeo break i vratio se u igru. Potom su oba tenisera odlično servirala, igrao se tie-break u kojem je ipak Đoković bio spretniji i poveo u meču protiv Italijana, koji je na startu imao izuzetno mali postotak prvog servisa.

Slično je bilo i u drugom setu, ali je prelomio Novakov izgubljen prvi servis pa je Austrijanac na kraju izjednačio u setovima te se morao igrati treći, odlučujući set.

Đoković ga je očajno počeo, izgubio prvi servis i Thiem je brzo poveo s 2:0 te potom 3:1. Ipak, drugi najbolji igrač svijeta se budi u šestom gemu i izjednačuje uzimajući break. Uslijedila je nevjerovatna i dramatična završnica u kojem su teniseri razmjenili breakove pa se igrao novi tie-break. Thiem je na iznenađenje mnogih bio neprikosnoven u ovom segmentu igre te je došao do druge pobjede na ATP Finalsu u Londonu.

S omjerom 2-0 nalazi se na prvom mjestu grupe B te je osigurao plasman u polufinale, za koje će se boriti Đoković i Federer, koji imaju po jednu pobjedu i jedan poraz.